Ukrajinka otkrila zašto nije želela da se rukuje sa Ruskinjom: Da bismo pobedili u ratu...

Ukrajinska teniserka Elina Svitolina nakon velike pobede u trećoj rundi Rolan Garosa govorila je i o odnosu sa ruskim igračicama, odbijanju da se rukuje i šta to znači za njenu zemlju

Svitolina, koja se vratila sa porodiljskog bolovanja, plasirala se u četvrto kolo drugog grend slema dramatičnom pobedom nad Anom Blinkovom, rezultatom 2:6, 6:2, 7:5.

Posle duela koji je trajao više od dva sata, Elina je odbila da se rukuje sa protivnicom, zbog čega je dobila zvižduke sa tribina.

"Ideja je došla od Ukrajinske vlade koja je bila na sastanku sa Ruskom vladom. Oni su protiv rukovanja sa Rusima jer ne delimo iste vrednosti i, očigledno, zbog onoga što Rusija radi našoj zemlji", počela je Svitolina.

"Mi smo Ukrajinci, svi smo ujedinjeni oko istog cilja, a to je da pobedimo u ovom ratu. Radimo sve što je potrebno."

Ona je nekoliko puta ponovila da bi trebalo suspendovati sve ruske i beloruske teniserke i tenisere sa međunarodnih turnira, i pozvala Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da im zabrani učešće na Olimpijskim igrama u Parizu sledeće godine.

"Ukrajinka sam, stojim uz svoju zemlju, radim sve što je potrebno da podržim muškarce i žene koji su sada na liniji fronta, boreći se za našu državu. Možete li da zamislite momka ili devojku koji su na frontu da me vide da se ponašam kao da se ništa ne događa?", dodala je supruga Gaela Monfisa.

Svitolina je još jednom osudila rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

"Predstavljam svoju zemlju, imam glas i stav prema ovom ratu. Ono što rade Ruska vlada i vojnici je užasno. Mi Ukrajinci smo svi ujedinjeni."

Sa izbegavanjem rukovanja gotovo izvesno će nastaviti i u četvrtom kolu, kada se sastaje sa još jednom Ruskinjom – Darijom Kasatkinom.

Kasatkina, koja je postavljena za devetu nositelju na ovogodišnjem Rolan Garosu, često je kritikovala čelnike države i rat nazivala "košmarom", dodajući da razume zašto Ukrajinci ne žele da se rukuju.

"Zahvalna sam Daši što je zauzela takav stav. To je ono što očekujete i od drugih, takođe. To je veoma hrabro od nje", zaključila je Svitolina.