Sport

Težak gubitak za ruski tenis – Gračeva će igrati pod zastavom Francuske

Jedna od najtalentovanijih ruskih teniserki odlučila je da promeni državljanstvo i više neće nastupati za rodnu zemlju
Težak gubitak za ruski tenis – Gračeva će igrati pod zastavom FrancuskeGetty © Matthew Stockman

Varvara Gračeva, 22-godišnjakinja rođena u Moskvi, zamenila je rusku trobojku za onu koja se takođe sastoji iz plave, bele i crvene boje, ali predstavlja zastavu Francuske.

Gračeva je pre nekoliko meseci aplicirala za francusko državljanstvo i ovih dana je dobila zvanično odobrenje.

"U svakom slučaju, ovo je težak gubitak za nas", rekao je predsednik Teniskog saveza Rusije Šamil Tarpiščev.

Očigledno je da se Varvara odlučila za promenu državljanstva zbog situacije u kojoj su se našli ruski teniseri od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Rusi na ATP i VTA turu igraju bez zastava, bilo im je zabranjeno učešće na Vimbldonu prošle godine, a i dalje trpe veliki pritisak od pojedinih kolega, posebno Ukrajinaca.

Tako je na Rolan Garosu, koji je trenutno u toku, bilo scena kada su Ukrajinke odbijale da se Rukuju sa Ruskinjama, dok je Beloruskinja Arina Sabalenka odustala od standardnih konferencija za medije jer se ne oseća bezbedno pošto je konstantno izložena pitanjima o ratu.

Međutim, njena priča je malo drugačija i ona je iskoristila činjenicu da je od 2016. godine više od pola decenije u kontinuitetu živela u Francuskoj.

Međutim, sve do dobijanja pasoša neće moći da predstavlja Francusku, što znači da i dalje postoji rizik da propusti Vimbldon.

Podsetimo, mlada Mira Andrejeva, koja je eksplodirala od početka sezone na šljaci, ali i spomenuta Sabalenka, još nisu dobile britansku vizu.

Gračeva je u Parizu završila učešće u drugom kolu porazom od Sloun Stivens, ali od početka sezone igra na veoma visokom nivou.

Na Australijan openu je stigla do trećeg kola, u Majamiju i Indijan Velsu dogurala je do četvrte runde, dok je u Ostinu igrala prvo finale u karijeri (izgubila od Marte Kostjuk).

Trenutno 41. igračica na VTA rang-listi, koja je u karijeri od turnirskih nagrada osvojila skoro dva miliona dolara, postaće druga najbolje rangirana Francuskinja, posle Karolin Garsije koja je petoplasirana.

Francuska u Top 100 ima još tri predstavnice – Alize Korne (62), Dajan Peri (79) i Klaru Burel (96).

image