Sport

Alkaraz prepustio Đokoviću ulogu favorita: Ljudi, to je Novak...

Momak koji gazi sve pred sobom, nakon što je uništio velikog rivala Stefanosa Cicipasa, ipak ne misli da je favorit u polufinalu
Alkaraz prepustio Đokoviću ulogu favorita: Ljudi, to je Novak...Getty © Clive Brunskill

Prvi teniser sveta Karlos Alkaraz bio je prezadovoljan nastupom u četvrtfinalnom susretu Rolan Garosa, ali je ipak prepustio ulogu favorita Novaku Đokoviću u predstojećem duelu.

Alkaraz je na stadionu "Filip Šatrije" deklasirao Stefanosa Cicipasa u meču koji je trebalo da bude derbi ove faze turnira – 6:2, 6:1, 7:6 (7:5).

"Moj nivo je sve bolji kako turnir odmiče. Igrao sam veoma dobro, jedan od mojih najboljih mečeva u karijeri. Sve što sam uradio na terenu delovalo je lako za ostale, možda čak i za mene u nekim momentima", počeo je Alkaraz.

"Pokušao sam da radim proste stvari, kada to radim znači da se dobro osećam na terenu, kada udarim lopticu da će sigurno ući."

Momak iz Mursije će se za finale boriti sa Novakom Đokovićem.

"Rekao bih da su svi očekivali ovaj meč od momenta kada je žreb objavljen, kao i ja. Stvarno sam želeo da igram taj meč, posle prošlogodišnjeg duela u Madridu hteo sam da igram sa njim ponovo. Obojica smo na visokom nivou. Ako hoćeš da budeš najbolji, moraš da pobediš najbolje. Za mene je igranje protiv takve legende kao Novak istorijska prilika. Meč od prošle godine ne utiče na ovaj, bilo je to tada, naučili smo dosta toga od tada, biće sigurno drugačije u petak."

Đoković je u četvrtfinalu eliminisao Karena Hačanova posle preokreta i zakazao okršaj sa 16 godina mlađim rivalom.

"Izabraću moju mladost. Biće ovo njegovo 45. polufinale grend slema, meni tek drugo. Iskustvo je na njegovoj strani sigurno, ali o tome neću da razmišljam u ovom momentu."

Ističe da je Đoković favorit u predstojećem duelu.

"Uvek je Novak favorit, ne kažem to da bih skinuo pritisak – dokle god on igra tenis, favorit je. Osvojio je tolike titule, igrao je protiv najboljih... Nisam došao ovde da se stavim između Novaka i Rafe, ne radim to zbog njih, nego zbog sebe, razmišljam samo o sebi, želim da osvojim grend slem i to je jedino što je za mene bitno."

Priznao je i da je kao mali maštao da se u jednom trenutku nađe na pozornici na kojoj su najveći, poput Đokovića i Nadala. Sada mu se ti snovi ispunjavaju...

"Ljudi, to je Novak, on uvek ima neku brzinu više. Moram ja da izdržim i njegov ritam, on je veliki igrač, svi to znaju, jedan od najboljih u istoriji, igrao je milion mečeva."

"Svi smo videli da on ima neki nivo koji deluje nepobediv. Ne mogu da kažem da će da padne zbog mog ritma ili tako nešto. Mislim da će biti neizvestan meč, probaću da diktiram tempo i da igram svoju igru, ali igram protiv Novaka, biće komplikovano igrati onako kako želim."

Upitan je i čega se pribojava pred duel sa najboljim srpskim sportistom.

"Po malo od svega, igram protiv Đokovića, jednog od najboljih u istoriji tenisa, igra 45. grend slem polufinale i mislim da vam to sve govori. Igra fantastičan tenis, vraća sve, kao zid je, probaću da zaboravim sve i da se fokusiram samo na tenis".

U jedinom dosadašnjem meču mladi Španac je bio taj koji je pobedio – prošle godine na mastersu u Madridu.

"Đoković je jedan od najboljih igrača po udarcu loptice, stvarno je kompletan, radi sve stvari odlično i to me fascinira. Kada igra dobro ili na nekom nivou koji deluje prosečno, taj nivo je takođe fantastičan. Došli smo do toga da igramo protiv igrača koji će da te kazne ako se opustiš nekoliko minuta. Ne smem da dozvolim da se takvo opuštanje dogodi i protiv Novaka, kao što se dogodilo protiv Cicipasa u završnici meča", zaključio je Alkaraz.

image