Benzema potpisao najveći ugovor u istoriji fudbala – za sada

Ponude koje svakodnevno stižu iz Saudijske Arabije na adresu najboljih svetskih fudbalera već su napravile tektonske promene i mogle bi umnogome da kreiraju sliku ovog sporta u narednim godinama

Doskorašnji fudbaler i kapiten Real Madrida Karim Benzema potpisao je dvogodišnji ugovor sa El Itihadom koji nije mogao da odbije.

Francuz je u utorak predstavljen kao novo pojačanje šampiona, nakon potpisivanja najvećeg ugovora u istoriji fudbala.

Za dve godine iskusni golgeter dobiće čak 220 miliona evra, što je daleko više od 28 miliona, koliko je imao u Madridu.

Zapravo, Benzema će po sezoni dobijati 100 miliona evra, plus dodatnih 20 miliona evropskih novčanica za promociju Saudijske Arabije kao domaćina Svetskog prvenstva 2030. koje organizuje zajedno sa Grčkom i Egiptom.

Pritom, od komercijalnih prava, iskusni golgeter bi mogao da dobije još 100 miliona evra, što daje konačnu cifru od 320 miliona ukoliko sve bude kako se očekuje.

"Reč je o dobroj ligi, sa mnogo kvalitetnih igrača. Moj prijatelj Kristijano Ronaldo je već tamo, što pokazuje da Saudijska Arabija konstantno podiže kvalitet", izjavio je Benzema na promociji.

Počelo je upravo rekordnim transferom Ronalda u El Nasr, potom je došao Benzema, a sve je izvesnije i da će vezista Ngolo Kante nastaviti karijeru u ovoj zemlji, takođe za godišnju platu od sto miliona evra.

Međutim, vrlo brzo bismo mogli da vidimo smenu na čelnoj poziciji rang-liste najvećih ugovora, pošto je El Hilal ozbiljno zagrizao za Lionela Mesija. Omaleni Argentinac napustio je PSŽ i uskoro će doneti odluku gde će nastaviti karijeru – potencijalne destinacije su Barselona, Inter Majami i El Hilal.

Ukoliko izabere Saudijsku Arabiju, postaće najplaćeniji fudbaler svih vremena jer će za dve godine ugovora inkasirati čak milijardu evropskih novčanica.

Izvori iz Saudijske Arabije objavili su početkom godine da postoji jasan plan da 50 fudbalera iz najboljih liga Evrope (Engleske, Francuske, Nemačke, Italije i Španije), kao i Portugalije, pređe u saudijsku Pro ligu već ovog leta.

Plan, koji finansira i podržava saudijsko Minstarstvo sporta, počeo je ubrzano da se odvija, a tome svedoči i grupisanje vlasništva u najvećim klubovima.

Fond za javna ulaganja iz Saudijske Arabije (PIF), koji je vlasnik 80 odsto engleskog fudbalskog premijerligaša Njukasla, preuzeće kontrolu nad četiri najveća kluba – El Itihad, El Ahli, El Nasr i El Hilal.

Britanski mediji navode da je PIF u dogovoru sa Vladom Saudijske Arabije pokrenuo projekat privatizacije i ulaganja u sportske klubove. "Dejli mejl" podseća da su ova četiri kluba iz Saudijske Arabije bila u vlasništvu države, ali ne i pod državnom kontrolom.

Pravila u većini fudbalskih liga ne dozvoljavaju da isti vlasnik ima dva kluba u istom takmičenju, ali to nije slučaj u Saudijskoj Arabiji. PIF će imati 75 odsto vlasništva u navedena četiri kluba.

U saopštenju PIF-a se navodi da će biti osnovana neprofitna organizacija, koja će izabrati članove Upravnog odbora za svaki od četiri kluba.