Sport

Licemerje Britanaca na delu: Dozvolili Rusima da igraju na Vimbldonu, ali im ne daju vize

Situacija pred Vimbldon nije sjajna i sve je više pokazatelja da iza odluke da se dozvoli nastup teniserkama i teniserima iz Rusije i Belorusije ne stoje dobre namere, već da je ista paravan za drugačiju vrstu delovanja
Licemerje Britanaca na delu: Dozvolili Rusima da igraju na Vimbldonu, ali im ne daju vizeGetty © Clive Brunskill

Lev Kasil, agent Danila Medvedeva, ali i nove zvezde Mire Andrejeve i njene rođene sestre Erike, otkrio je da je samo 15 procenata ruskih tenisera dobilo britanske vize i mogu da učestvuju na Vimbldonu.

Britanci se trude da na svaki mogući način zaustave učešće Rusa na najvećem turniru na svetu, strahujući da bi neko od njih mogao da osvoji titulu.

Uznemirujuće vesti koje se tiču viza za takmičare iz Rusije pojavile su se kada je spomenuta Andrejeva, nakon sjajnih partija u Parizu, otkrila da još nije dobila dozvolu za ulazak na teritoriju Velike Britanije.

I Arina Sabalenka iz Belorusije je o tome govorila pre nekoliko sedmica, govoreći da bi mogla i ove sezone da propusti turnir na terenima Ol Ingland kluba.

Podsetimo, prošle godine čelnici Vimbldona zabranili su nastup Rusima i Belorusima zbog rata u Ukrajini, što je izazvalo reakciju krovnih organizacija svetskog tenisa – ATP i VTA. Doneta je odluka da se ne računaju osvojeni bodovi, zbog čega mnogima i nije bilo previše važno da li će učestvovati.

Da paradoks bude veći, titulu u ženskoj kategoriji osvojila je Elena Ribakina, rođena Moskovljanka koja igra pod zastavom Kazahstana.

Sada, 12 meseci kasnije, uprkos dozvolama da mogu da igraju (pod uslovom da se izjasne da ne podržavaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i predsednika Vladimira Putina), mnogi bi mogli da ostanu bez Vimbldona.

"Naši teniseri će učestvovati na Vimbldonu ove godine, ali postoji problem sa vizama – samo 15 procenata njih je dobilo Britansku vizu. Ostali nisu i nalaze se u nekoj vrsti limba", istakao je Kasil.
On dodaje da su sve procedure ispoštovane kako bi se vize dobile po ubrzanom postupku.

"Uzeli su novac, ali su onda rekli: 'Izvinite, ne možemo da vam pomognemo.' Nije to hiljadu funti troška, nego su igrači pod psihološkim pritiskom. Nadamo se da će vize biti izdate, ali ako se to desi, biće u poslednjem trenutku", dodao je Kasil.

Ruski mediji podsećaju da Vimbldon počinje za manje od mesec dana i da bi, u slučaju dobijanja viza u poslednjem trenutku, Rusi i Belorusi teško bili potpuno spremni jer se svakako nalaze u cajtnotu.

Trava je posebna podloga i na nju je najteže navići se jer se potpuno menja kretanje, a ima najmanje vremena za pripremu. Ukoliko budu ostali bez učešća na trećem grend slemu sezone, moraće da traže alternative, kako bi zaradili bodove.

Vimbldon je na programu od 3. do 16. jula, igra se za nagradni fond od 40.350.000 funti, a titule brane Elena Ribakina i Novak Đoković.

image