Meč koji teniski svet dugo čeka - "natčovek" Alkaraz protiv "genija" Đokovića

Oči teniskog sveta uprte su u Pariz, gde će se (nažalost) u polufinalu sastati najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković, i najbolji teniser sveta trenutno - Karlos Alkaraz

Tek drugi put u karijeri sastaju se Novak Đoković i Karlos Alkaraz.  Prošlost i sadašnjost tenisa protiv onoga kojem predviđaju blistavu budućnost.

Prvi put su igrali u polufinalu mastersa u Madridu, gde je, pre nešto više od godinu dana, slavio Španac.

Teniski stručnjaci prednost pružaju Špancu - zbog njegovih godina, energije i fenomenalnih igara u Parizu, ali svu svi svesni da se i Novak, itekako, pita nešto.

"Alkaraz je pun samopouzdanja i u odličnoj formi. Podseća me na superiornost Rodžera Federera iz 2004. godine. Morali smo da čekamo novu generaciju, kako bi neko mogao da parira Rodžeru. Osećam da će sličan slučaj biti sa Karlosom", rekao je Toni Nadal, stric i nekadašnji trener Rafaela Nadala.

On smatra da Novak nije na najvišem nivou, ali je i dalje - Novak.

"Novak je trenutno nešto dalje od svoje najbolje verzije, ali ne sme se zaboraviti da je on istorijski šampion koji se bori do kraja – njegov borbeni duh omogućuje mu da se prilagodi bilo kojem kontekstu. Niko ne sme da ga otpiše", naglasio je Nadal.

Čuveni španski teniser, Aleks Koreča, jedva čeka da meč počne.

"Od prvog dana čekamo ovaj meč. Kada imate velika očekivanja možete se razočarati ukoliko ne bude tako. Obojica igraju sjajno. Karlos je bio impresivan protiv Cicipasa, a Novak je pametan da ne 'izgori' pre kraja turnira. Đoković je podizao nivo igre kako je turnir odmicao, pa verujem da je temprirao formu i da će u polufinalu biti u savršenoj poziciji za ono što radi u velikim borbama. Verujem da želi da osvoji najviše grend slemova u istoriji, pa sa tim na umu može da dođe do savršene forme. To može biti i rizično razmišljanje, ali takav igrač kao Novak, igrač sa takvim iskustvom to sebi može da priušti", smatra Koreča.

Mats Vilander je oduševljen pojavom Karlosa Alkaraza na svetskoj teniskoj mapi.

"Karlos Alkaraz je zapalio teniski svet. Ljudi sve više govore o njemu. Taktički je neverovatan, a nije izgubio identitet na terenu. Ne mogu da poverujem da je rekao da je pun samopouzdanja - pred duel sa Novakom! Neverovatan je, on je natčovek", rekao je Vilander.

On je analizirao njihov meč i govorio o tome koje probleme može Alkaraz da zada Đokoviću.

"Novak je svakako sposoban da pronađe rešenja... Ali, brzina koju Alkaraz ima je možda previše čak i za Đokovića, koji je fizički neverovatan", ocenio je Vilander.

On smatra da će Novak imati i podršku sa tribina, iako Alkaraz ima već duže vreme naklonost publike u Parizu.

"Verujem da će podržati Novaka na početku. Mislim da će prepoznati da Novak može imati problem, Alkaraz je fantastičan na turniru, pa će stati uz Novaka koji mora da pruži ozbiljnu borbu. A Novak to može."

Meč u Parizu, koji može biti i istorijski, na stadionu "Filip Šatrije" u 14:45 časova, a tekstualni prenos možete pratiti na našem portalu.