Čuveni trener analizirao Alkaraza i Đokovića i otkrio zbog čega Novaku daje prednost

Nekadašnji igrač i teniski trener, Bred Gilbert, analizirao je igru Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza na Rolan Garosu, pa je, za razliku od većine teniskih stručnjaka, blagu prednost dao srpskom teniseru

Kao i veliki broj ljubitelja tenisa, nastupom Karlosa Alkaraza na ovogodišnjem Rolan Garosu oduševljen je i čuveni trener Bred Gilbert.

Nekadašnji četvrti teniser sveta, a bivši trener Serene Vilijams, Andrea Agasija, Endija Marija i Endija Rodika, osim brzine i snage španskog tenisera koja je svima očigledna, izdvaja nešto drugo.

"Igra mnogo lukavije i raznovrsnije nego prošle godine. Ne pokušava da probije kroz protivnika, što zaista može, već igra sa mnogo više oblika i mnogo više spina", rekao je Gilbert, prenosi ATP.

On je i primetio da će Alkaraz, nakon trojice protivnika (Cicipas, Muzeti i Šapovalov) koji imaju jednoručni bekhend, sada igra protiv Novaka koji ima "miran i stabilan" dvoručni bekhend.

Takođe, Gilbert smatra da Španac može pronaći prednost i u tome što je samo jednom igrao protiv Đokovića, za razliku od njegove prethodne tri žrtve koje imaju 3-22 skor protiv srpskog tenisera.

"Previše mladih igrača je prošlo i suočilo se sa Đokovićem mnogo puta. Karlos nije - samo jednom, prošle godine u Madridu, gde ga je pobedio i osvojio turnir."

Ipak, Gilbert ne uzima previše taj meč u Madridu (6-7, 7-5, 7-6) u obzir, zbog brže podloge i više nadmorske visine u glavnom gradu Španije.

Štaviše, naspram mišljenja mnogih stručnjaka, Gilbert blagu prednost daje Đokoviću, naročito ukoliko ne bude vetrovito u Parizu.

"Zbog njegove neverovatne mogućnosti da igra pet setova. Pokazao je snagu u četvrtfinalu, kada je isplivao posle izgubljenog seta od Hačanova, a onda odigrao savršen taj-brejk u drugom setu", objasnio je Gilbert.

Đoković je dobio svih pet taj-brejkova koje je odigrao na turniru bez neiznuđene greške - Gilbert je to nazvao "režim zaključavanja". Ipak, teniski stručnjak smatra da ga Alkaraz može "otključati".

"Da li će baš to moći protiv Alkarazovog napada? Zbog toga mislim da će možda igrati ofanzivnije. To volim kod njega - može da uradi nešto, pa onda promeni, zato što ima vremena u pet setova."

Gilbert je analizirao i igru sa osnovne linije.

"Alkaraz ima jak napad, gde može da te povredi jednim udarcem. A Đoković može da uđe u razmenu, pošalje četiri loptice, da ti 'sprži' pluća", objašnjava Gilbert.

On veruje da bi Đokovićeve šanse dodatno skočile ukoliko publika ne bude na njegovoj strani, pošto je "najbolji kada je publika protiv njega".

Sa druge strane, uporedio je Alkaraza na šljaci sa Rafom Nadalom na šljaci, istakavši sposobnost da "preživi" najbolji Novakov udarac.