Šta može biti presudno u duelu mladosti i iskustva: Servis, razmena, publika...

Mnogo je elemenata i detalja koji mogu odlučiti pobednika u duelu Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza

Najiščekivaniji meč u godini igra se na stadionu "Filip Šatrije" - prvi teniser sveta Karlos Alkaraz igra protiv Novaka Đokovića, osvajača 22 grend slem titule.

Mnogi stručnjaci prednost pružaju energičnom i mladom Špancu, a pojedini veruju da 16 godina stariji Đoković može do pobede.

Britanski novinar, Sajmon Kambers, skreće pažnju na elemente koji mogu odlučiti ko će od dvojice sjajnih tenisera u finale turnira. 

Mladost protiv Iskustva

"Jedan ima iskustvo, drugi noge i kreće se kao Brzi Gonzales", rekao je Stefanos Cicipas nakon poraza u četvrtfinalu.

Sa 36 godina, Đoković je stariji 16 godina od Alkaraza, koji je sigurno najbrži igrač na terenu. Alkaraz sve stiže na terenu, dok Đoković pokušava da kontroliše meč sa osnovne linije, oslanjajući se na preciznost umesto na silu.

U ovom delu turnira, iskustvo može biti presudno - Novak igra 45. polufinale i dva puta je osvojio Rolan Garos, što znači da bolje od bilo koga zna kako da upravlja svojom igrom tokom turnira i kako da se mentalno nosi sa pritiskom.

Ali, Alkaraz je proveo tri i po sata manje od Novaka na terenu, pa će biti ogroman test za Đokovića.

Alkarazov drop-šot

Đoković zna da će morati da pokriva veliki deo terena, pogotovo prilikom izlaska na mrežu, jureći Alkarazove drop-šotove.

Španac ima odličan drop-šot i koristi ga pametno - kada je protivnik iza osnovne linije ili van terena.

Uz Rafaela Nadala, Đoković najbolje branidrop-šot, ali lepota udarca je, zapravo, efekat koji donosi na duže staze.

Osim što donosi poene, kada se pametno koristi može se poigrati i sa samopouzdanjem protivnika, njegovim umom, može ga izbaciti iz ravnoteže i umoriti ga, što može biti presudno u meču od pet setova.

Đoković ima sjajan drop-šot takođe, pa se očekuje da će ga i on dosta koristiti.

Ne sme se potceniti Novakov servis

Svima je dobro poznata moć Đokovićevog riterna, udarca koji se izdvaja u muškoj konkurenciji.

Ne osvaja previše vinera iz riterna, ali dubina koju napada je toliko dobra da su protivnici uglavnom nemoćni da napadnu nakon njega. 

U dosadašnjih pet mečeva, samo jednom nije uspeo da osvoji više od 50 odsto poena na servis protivnika.

Međutim, servis je i dalje najpotcenjeniji segment njegove igre. U proseku, osvojio je 73 odsto poena na prvi servis, a 54 odsto na drugi, što je osnova njegove igre.

Može biti ključno kako će se Alkaraz nositi sa tim.

Kratke razmene

Đoković ne može savladati Alkaraza snagom, ali će probati kroz preciznost i dubinu, što će zauzvrat dati kratke lopte za napad. Problem, međutim, jeste to što je Alkaraz impresivan kada je u pitanju razmena 0-4 udarca, gde osvaja 62.7 odsto poena. Odličan je i u kategoriji 5-8, kao i 9+, ali ne u tolikoj meri.

Sa druge strane, Đoković najviše uspeha ima kada su razmene između pet i osam udaraca, pa će želeti da produži poene, ali ne previše, pošto je bio lošiji u razmenama 9+ u tri meča od pet koje je odigrao.

S obzirom na toplo vreme, činjenica da će lopta leteti kroz vazduh takođe može značiti da bi nadigravanja mogla biti malo kraća nego inače. Ako to bude slučaj, to bi moglo da ide u prilog Alkarazu.

Uslovi za igru

Kao i uvek, uslovi će biti ključni za igrače i kako će se osećati na terenu. Meč će se igrati po vrućini, s obzirom na to da će petak biti najtopliji dan na turniru do sada. Biće zanimljivo videti kako će se teniseri snaći.

Naravno, nije tako vruće kao što doživljavaju u Australiji ili Sjedinjenim Američkim Državama, ali Đoković je uzimao puno vode i koristio led u prethodnom meču, i ako se bilo koji igrač ne oseća spremnim 100 odsto, vrućina mu ne može ići u prilog.

I publika je u jednačini - gledaoci se nikada ne plaše da pokažu svoja osećanja, zbog čega mogu biti faktor.