Sport

Ovo se retko viđa - Alkaraz predao gem Đokoviću, publika zviždala sudiji

Neobična situacija na početku trećeg seta sjajnog polufinala Rolan Garosa dovela je do toga da se mnogi upoznaju sa pravilom koje se u praksi retko koristi
Ovo se retko viđa - Alkaraz predao gem Đokoviću, publika zviždala sudijiGetty © Clive Mason / Staff

Čitav svet je očekivao spektakularan meč u polufinalu Rolan Garosa između Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza i to je bio slučaj u prva dva seta. Prvi je dobio Đoković 6:3, Španac je uzvratio 7:5 u drugom, ali se onda na početku trećeg dogodila neobična situacija.

Pri rezultatu 1:1 u trećem setu, Alkaraz je zatražio medicinski tajm-aut, a kada su se igrači vratili na teren, Đoković je imao vođstvo 2:1. O čemu se zapravo radi?

U pitanju je pravilo koje se u praksi na teniskim mečevima ne viđa tako često. Toliko je retko da je i publika na stadionu "Filip Šatrije" zviždala glavnoj sudiji zbog odluke da Španac praktično bez borbe izgubi svoj servis gem i na servisu ponovo bude Đoković.

Kada je Alkaraz doživeo grčeve u desnoj nozi, rezultat je bio 1:1 i u tom trenutku medicinski tajm-aut nije dozvoljen igračima za takav vid povrede. Oni to mogu da učine samo kada se menjaju strane, odnosno posle svakog neparnog gema u setu. Ali je Alkaraz insistirao da mu tada bude ukazana pomoć, na šta mu je sudija objasnila da će u tom slučaju izgubiti naredni gem kada se budu vratili na teren.

Španac je pristao na to, a kada je meč nastavljen, ponovo je Đoković servirao, ali sada pri rezultatu 2:1 za njega. Glavna sudija je potom morala da dodatno smiruje publiku koja je bila nezadovoljna tim pravilom. Neobična situacija koja je praktično rešila treći set - pošto je Đoković bez ikakvih problema potom okončao taj set 6:1 u svoju korist.

image