Sport

Svi rekordi za koje igra Novak Đoković - vreme je za istoriju i 23. slem!

U nedelju od 14.30, Đoković protiv Kaspera Ruda igra meč koji bi mogao da ostane upisan u analima "belog sporta"
Svi rekordi za koje igra Novak Đoković - vreme je za istoriju i 23. slem!Getty © Clive Mason / Staff

Novak Đoković u nedelju od 14.30 časova igra svoje sedmo finale na Rolan Garosu, u pokušaju da osvoji treći trofej na pariskom grend slemu.

Rival će mu biti Kasper Rud iz Norveške, a susret protiv prošlogodišnjeg finaliste protkan je brojnim rekordima koje bi Đoković mogao da obori i tako i za mnoge "neverne tome" razreši dilemu o tome ko je najbolji teniser svih vremena.

Novak bi pobedom na "Šatrijeu" u nedelju stigao do 23. grend slem titule, čime bi postavio apsolutni rekord u muškoj konkurenciji i ostao usamljen, ispred Rafaela Nadala sa 22 pehara. Vratio bi se i na prvo mesto ATP liste i u ponedeljak bi mogao da započne 388. nedelju na vrhu svetskog tenisa, samo nekoliko meseci udaljen od nezamislive kote "400".

Postao je već prvi igrač u istoriji sa najmanje sedam finala na svakom od slemova, iako nijedan drugi teniser nije to uspeo da uradi po šest puta. Sada bi osvajanjem 23. pehara postao i prvi igrač u istoriji sa po najmanje tri grend slem trofeja na svakom od četiri turnira. Do pre samo par godina, nijedan igrač to nije uradio po dva puta na svakom od turnira iz "velike četvorke".

Rud će biti motivisan da u svom trećem grend slem finalu stigne do prvog pehara, nakon što je gubio u završnim mečevima od Rafaela Nadala i Karlosa Alkaraza. Ali i Đoković je stigao do petog niza na grend slemovima sa 20 i više pobeda. Štefi Graf je imala četiri takva niza na VTA turu, Rodžer Federer tri, a sigurno je da Srbin ne želi da se taj niz prekine.

Ako savlada Norvežanina, Beograđanin će ponovo biti aktuelni šampion tri grend slema na tri različite podloge, pošto je osvojio i Vimbldon i Australijan open, dok mu na Ju-Es openu prošle godine nije bilo dozvoljeno da učestvuje jer nije bio vakcinisan.

Još jedan niz koji Novak želi da produži je činjenica da je u poslednjih 17 grend slem finala u kojima je igrao - upisao neverovatnih 14 pobeda.

Sada "samo" ostaje da Đoković dovrši posao i upiše i petu pobedu u petom susretu protiv Kaspera Ruda. Ulog je i poslednji veliki rekord koji bi mogao da ostane isključivo u vlasništvu Srbina. Pa neka ostatak sveta onda bude kreativan u smišljanju razloga zašto Novak Đoković "nije" najbolji u istoriji.

image