Sport

U životu branio na dva meča Lige šampiona, a dva puta je postao prvak Evrope

Neobičan put u karijeri Skota Karsona vodio ga je do najvećih trofeja i to na jednom istom stadionu
U životu branio na dva meča Lige šampiona, a dva puta je postao prvak EvropeGetty © Shaun Botterill / Staff

Mančester siti je savladao Inter 1:0 u finalu Lige šampiona i tako po prvi put u istoriji postao prvak Evrope. Do tog trofeja stigao je i njihov rezervni golman, Skot Karson.

Ovaj 37-godišnji Englez uspeo je da po drugi put u karijeri osvojio medalju namenjenu osvajaču Lige šampiona iako je u čitavom životu samo u dva susreta branio na utakmicama tog takmičenja.

Karson je to uspeo pošto je Ligu šampiona osvojio ravno 18 godina nakon prvog puta, kada je bio igrač Liverpula. I tada je trofej podizao na stadionu "Ataturk" u Istanbulu, posle neverovatne pobede Liverpula nad Milanom.

No, tada je Karson bio rezerva Jiržiju Dudeku, a sada Edersonu i Stefanu Ortegi. Koliko se retko dešavalo da Karson svih ovih godina uopšte bude među stativama u Ligi šampiona govori činjenica da ima samo dva nastupa u tom takmičenju.

Prvi put je bio golman u ovom takmičenju u proleće 2005. godine, kada je branio u četvrtfinalnoj pobedi Liverpula protiv Juventusa (2:1). Čak 17 godina kasnije, odnosno u proleće 2022. godine, zamenio je Edersona u poslednjih 17 minuta utakmice protiv Sportinga (0:0) u osmini finala prošle sezone (Siti je prvi meč dobio 5:0).

Karson je tokom karijere branio i za Lids, Šefild junajted, Čarlton, Aston Vilu, Vest Brom, tursku Bursu, Vigan i Derbi Kaunti, a skupio jei četiri nastupa za reprezentaciju Engleske.

image