Drop-šot – udarac koji bi mogao da reši veliko finale između Đokovića i Ruda

Jedan od omiljenih udaraca Novaka Đokovića mogao bi da donese prevagu u velikom finalu Rolan Garosa, ali iz tabora Kaspera Ruda najavljuju da će za to biti spremni

Kristijan Rud, otac i trener norveškog tenisera, istakao je da njegov sin očekuje da će morati mnogo da trči ka mreži jer će protivnik često igrati skraćene lopte.

"Spremni smo za drop-šotove, znamo da će oni doći. Nadamo se da će Kasper uzeti prvu, a Novak ne 23. grend slem titulu. I Kasper i ja osećamo da finale dolazi, ali zbog toga i treniramo svakoga dana", kaže Rud stariji za norveški kanal "TV 2".

Đoković obožava da igra drop-šotove, toliko da je svoje navijače često i nervirao prečestim korišćenjem tog rešenja, ali je u velikoj meri i imao uspeha. Od početka takmičenja u Parizu jasno se vidi njegova promena taktike kada je ovaj udarac u pitanju.

U prva četiri meča, protiv Kovačevića, Fučoviča, Davidoviča Fokine i Variljasa, svetski "broj 3" ukupno je 41 put odigrao drop-šot.

Onda je došao okršaj sa Karenom Hačanovom u četvrtfinalu, u kojem se dvostruki šampion toliko oslanjao na skraćene loptice, da ih je odigrao čak 37 – skoro jednako koliko je ukupno imao u prvoj sedmici. Na društvenim mrežama je objavljeno da ih je bilo čak 43.

Meč sa Karlosom Alkarazom u polufinalu bio je, takođe, priča za sebe – u statistici ispod imena Novaka Đokovića piše 25 drop-šotova, ali je Španac imao više (29).

Biće ovo peti međusobni okršaj Srbina i Norvežanina i Novak je dobio sva četiri prethodna, ne izgubivši do sada nijedan set.

"Stvar je u tome da se pronađe dobra forma, obično to dođe posle nekoliko vezanih pobeda. Ne znamo da li će Kasper uspeti da dođe do istog nivoa kao prošle godine, ali znamo da to ima u sebi", naveo je Rudov otac.

Pre Rolan Garosa, Rud je igrao polufinale Rima i osvojio Eštoril, ali ni na jednom od preostalih devet turnira u 2023. nije vezao dve pobede.

"Bila je ovo teška godina, ali prethodna je bila ekstremno dobra. Nije bilo realno da je ove dodatno napredovao na listi, bili smo spremni na to da će pad doći ove godine", rekao je Kristijan Rud i dodao:

"Možda nije trebalo da putujemo po Južnoj Americi na egzibicije s Rafom, ali ne kajemo se, jer je to bila prilika koja se pruža jednom u životu. Teško je reći da li je to bio uzrok njegovog umora na početku godine. Kasper je ljudsko biće, nije mašina, i on se unervozi. Porazi su svakako mogli da dođu."

Veliko finale Rolan Garosa između Đokovića i Ruda na programu je od 14.30.