Niko nikada kao Đoković – 23. grend slem titula, sada mu i Nadal gleda u leđa!

Novak Đoković sada je i statistički potvrdio ono što je činjenica, a to je da je najbolji teniser svih vremena

Đoković je treći put u karijeri osvojio Rolan Garos i tako stigao do 23. grend slem trofeja, čime se osamio na prvom mestu večne rang-liste.

Novak je iza sebe ostavio velikog rivala Rafaela Nadala, sa kojim je delio prvu poziciju, pa sada ne postoji niti jedan argument koji mu može osporiti da je GOAT (Greatest of all time).

Na trećem mestu je Rodžer Federer sa 20, sledi Pit Sampras sa 14, potom Roj Emerson sa 12, po 11 imaju Rod Lejver i Bjern Borg, dok je jedini sa dvocifrenim učinkom još Bil Tilden – 10.

Momak koji je u maju napunio 36 godina prvi pehar podigao je sada već davne 2008. godine na Australijan openu, nakon čega su prošle tri sušne godine. Onda se dogodila eksplozija 2011. godine i od tada je neprikosnoven.

Od trenutka kada je 2021. godine diskvalifikovan sa Ju-Es opena jer je nehotice pogodio liniskog sudiju lopticom u glavu, odigrano je ukupno 10 grend slem turnira. Đoković je trijumfovao na šest (po dva Australijan opena, Rolan Garosa i Vimbldona), Nadal je došao do dva trofeja, dok su Danil Medvedev i Karlos Alkaraz osvojili po jedan.

Postao je već prvi igrač u istoriji sa najmanje sedam finala na svakom od slemova, iako nijedan drugi teniser nije to uspeo da uradi po šest puta.

I ne samo to, Novak je i prvi čovek koji je svaki od četiri grend slema osvojio najmanje po tri puta.

Sledeći na programu je Vimbldon, na kojem će ponovo biti najveći favorit, veći i nego što je to slučaj bio u Parizu.

Na travi Ol Ingland kluba do sada je trijumfovao sedam puta i, ukoliko ga sredinom jula vidimo sa čuvenim zlatnim peharom u rukama, izjednačiće se sa rekorderom Federerom koji ih ima osam.