Sport

Srbin se vraća na prvo mesto!

Novak Đoković od ponedeljka će ponovo biti najbolji teniser na svetu
Srbin se vraća na prvo mesto!Getty © Clive Brunskill

Osvajanjem nove titule na Rolan Garosu najbolji srpski sportista vratiće se tamo gde mu je i mesto – na prvu poziciju na ATP rang-listi.

Đoković je treći put u karijeri trijumfovao na grend slemu u Parizu, pošto je u finalu savladao Norvežanina Kaspera Ruda, rezultatom 3:0 (7:6, 6:3, 7:5).

Novak je tako postao apsolutni rekorder sa 23 pehara na najvećim turnirima, iza sebe ostavio Rafaela Nadala, ali je kao nagrada stigao i povratak na prvo mesto.

On će od ponedeljka preskočiti Karlosa Alkaraza i imati 7.595 bodova, 420 više od mladog Španaca kojeg je savladao u polufinalu.

Tako će započeti 388. sedmicu na vrhu svetskog tenisa, te je samo nekoliko meseci udaljen od nezamislive kote "400". Već odavno je rekorder i u ovoj statističkoj kategoriji jer je nadmašio i čuvenu

Štefi Graf koja je ukupno 377 nedelja bila prva.
Sledeći na programu je Vimbldon, na kojem će ponovo biti najveći favorit, veći i nego što je to slučaj bio u Parizu.

Na travi Ol Ingland kluba do sada je trijumfovao sedam puta i, ukoliko ga sredinom jula vidimo sa čuvenim zlatnim peharom u rukama, izjednačiće se sa rekorderom Federerom koji ih ima osam.

Tamo ima priliku da zaradi dodatne bodove jer je prošle, uprkos tituli, ostao na "nuli" zbog sukoba na relaciji turnir-ATP/BTA, a povodom odluke da se suspenduju ruski i beloruski teniseri.

Treći na listi biće Danil Medvedev, dok će finalista Rud ostati četvrti sa 4.960 bodova.

Top 10 kompletiraju Stefanos Cicipas, Holger Rune, Andrej Rubljov, Tejlor Fric, Janik Siner i Karen Hačanov.

image