Srbin se vraća na prvo mesto!

Novak Đoković od ponedeljka će ponovo biti najbolji teniser na svetu

Osvajanjem nove titule na Rolan Garosu najbolji srpski sportista vratiće se tamo gde mu je i mesto – na prvu poziciju na ATP rang-listi.

Đoković je treći put u karijeri trijumfovao na grend slemu u Parizu, pošto je u finalu savladao Norvežanina Kaspera Ruda, rezultatom 3:0 (7:6, 6:3, 7:5).

Novak je tako postao apsolutni rekorder sa 23 pehara na najvećim turnirima, iza sebe ostavio Rafaela Nadala, ali je kao nagrada stigao i povratak na prvo mesto.

On će od ponedeljka preskočiti Karlosa Alkaraza i imati 7.595 bodova, 420 više od mladog Španaca kojeg je savladao u polufinalu.

Tako će započeti 388. sedmicu na vrhu svetskog tenisa, te je samo nekoliko meseci udaljen od nezamislive kote "400". Već odavno je rekorder i u ovoj statističkoj kategoriji jer je nadmašio i čuvenu

Štefi Graf koja je ukupno 377 nedelja bila prva.
Sledeći na programu je Vimbldon, na kojem će ponovo biti najveći favorit, veći i nego što je to slučaj bio u Parizu.

Na travi Ol Ingland kluba do sada je trijumfovao sedam puta i, ukoliko ga sredinom jula vidimo sa čuvenim zlatnim peharom u rukama, izjednačiće se sa rekorderom Federerom koji ih ima osam.

Tamo ima priliku da zaradi dodatne bodove jer je prošle, uprkos tituli, ostao na "nuli" zbog sukoba na relaciji turnir-ATP/BTA, a povodom odluke da se suspenduju ruski i beloruski teniseri.

Treći na listi biće Danil Medvedev, dok će finalista Rud ostati četvrti sa 4.960 bodova.

Top 10 kompletiraju Stefanos Cicipas, Holger Rune, Andrej Rubljov, Tejlor Fric, Janik Siner i Karen Hačanov.