Istorija, rekord i 23. grend slem trofej – Novak je postao besmrtan!

Novak Đoković nije više najbolji srpski teniser već je, bez ikakve dileme, najbolji teniser svih vremena!

Novak Đoković ponovo je ispisao istoriju "belog sporta", ušao među besmrtnike i osvojio Rolan Garos pobedom nad Kasperom Rudom u finalu – 7:6 (7:1), 6:3, 7:5.

Đoković je treći put u karijeri osvojio Rolan Garos i tako stigao do 23. grend slem trofeja, čime se osamio na prvom mestu večne rang-liste.

Novak je iza sebe ostavio velikog rivala Rafaela Nadala, sa kojim je delio prvu poziciju, pa sada ne postoji niti jedan argument koji mu može osporiti da je GOAT (Greatest of all time).

Na trećem mestu je Rodžer Federer sa 20, sledi Pit Sampras sa 14, potom Roj Emerson sa 12, po 11 imaju Rod Lejver i Bjern Borg, dok je jedini sa dvocifrenim učinkom još Bil Tilden – 10.

Već je postao prvi igrač u istoriji sa najmanje sedam finala na svakom od slemova, iako nijedan drugi teniser nije to uspeo da uradi po šest puta. I ne samo to, Novak je i prvi čovek koji je svaki od četiri grend slema osvojio najmanje po tri puta.

Kao dodatna nagrada za sve, od ponedeljka će ponovo biti prvi igrač na svetu.

Đoković je loše otvorio meč i u prva tri gema napravio dvocifren broj grešaka. Posebno slab bio je forhend i u takvoj situaciji nije mogao da se nada da će ostati neokrznut. Dozvolio je rivalu da odmah napravi brejk i uspostavi kontrolu.

Norvežanin je konstantno napadao forhendom, činio to izuzetno precizno i agresivno, čuvao svoj servis sve do finiša seta, ali je tada usledio još jači pritisak Novaka.

U osmom gemu je nekako vratio izgubljeno, a u sledećem imao Kaspera "na konopcima" za novi brejk. Međutim, nije uspeo, pa je "momentum" odmah prešao na drugu stranu.

Obojica su u tim trenucima "disala na škrge", Srbin je smogao snage i izborio taj-brejk. A tada, kao što to obično biva, prešao je u svoj bezgrešni mod i došao do vođstva u setovima.

Novak je dobio šesti taj-brejk na ovogodišnjem Rolan Garosu i ponovo je pokazao koliko je mentalno stabilan. Nije napravio niti jednu neiznuđenu grešku, dodatni gem započeo sjajnom paralelom iz forhenda, a onda nanizao još nekoliko poena za 7:6 (7:1).

Veoma važan trenutak dogodio se početkom drugog dela igre, kada je Novak, znajući da je protivnik uzdrman, odmah je izvršio pritisak i došao do brejka.

Tada je mogao potpuno da pusti ruku, a sa druge strane, Rud je počeo da shvata da mu nije dovoljno šta god da uradi. Drugi deo igre trajao je mnogo kraće i najbolji srpski sportista je posle dva sata i 15 minuta igre došao na korak od istorije.

Nije sve bilo glatko u trećem setu, držao se protivnik koliko je mogao, ali je Novak u 11. gemu napravio odlučujući korak i potom odservirao za besmrtnost i svoju 94. titulu u karijeri.

Trofej u ženskoj kategoriji osvojila je Iga Švjontek, koja je posle drame savladala Karolinu Muhovu.

11. jun 2023 • 18:22

7:6 (7:1), 6:3, 7:5 – Kraj! Novak je postao besmrtan!

Đoković je osvojio Rolan Garos i 23. grend slem trofej!

7:6 (7:1), 6:3, 6:5 – Brejk za Đokovića!

Novak pravi brejk "sa nulom" i to na kakav način – bez izgubljenog poena! Sevnula su dva-tri vinera, sjajni forhendi i Đoković će servirati za novu titulu na Rolan Garosu!

7:6 (7:1), 6:3, 4:4 – Novak se izvukao iz teške situacije

Niotkuda se Novak našao u neugodnoj situaciji, posle dve neiznuđene greške. Bilo je 0:30 i nervoza je porasla. Ipak, na scenu je tada stupio servis, Srbin je čak dobio i opomenu za prekoračenje vremena, ali je izjednačio u gemovima.

7:6 (7:1), 6:3, 3:4 – Ne da se Rud

Iako je jasno da je Đoković veoma blizu pobede, Rud se ne da tako lako. Sve bolje servira i uspeva da parira u gemova, pa trenutno u trećem setu vodi 3:4.

7:6 (7:1), 6:3, 1:2 – Đoković propustio priliku za brejk

Mirisalo je na brejk, odlično je Đoković riternirao i došao do brejk šanse. Međutim, tada je požurio i loše odigrao bekhend paralelu, što ga je koštalo gema. Rud je uspeo da se izvuče i izbegne verovatno i konačni nokaut.

7:6 (7:1), 6:3, 1:1 – Serveri sigurni na početku trećeg seta

Bez mnogo uzbuđenja na početku trećeg seta. Obojica su bili sigurni na svom servisu i rezultat je 7:6 (7:1), 6:3, 1:1.

7:6 (7:1), 6:3 – Đoković dobio i drugi set!

Lagano je sačuvao Đoković prednost koju je stekao početkom drugog seta i sigurnim servisima, ali i sve kvalitetnijim i oštrijim udarcima, došao do vođstva od 2-0 u setovima – 7:6 (7:1), 6:3.

Kako Novak uzima dušu protivniku...

Posle pobede nad Karlosom Alkarazom pisali smo o tome koliko je teško igrati protiv Novaka Đokovića na grend slemu. Nekada nije dovoljno ni da igrate meč života, što trenutno na svojoj koži oseća i Kasper Rud.

U tekstu "Jači od najjačih, brži od najbržih – Novak Đoković" prisetili smo se čuvenog opisa Endija Rodika, a sada je i on slikovito ponovio šta misli...

7:6 (7:1), 4:1 – Mirniji period meča

Desilo se ono što je trebalo Đokoviću – ušlo se u nešto mirniji period susreta. Obojica su osvojili po jedan lakši gem i rezultat je 7:6 (7:1), 4:1.

7:6 (7:1), 2:0 – Brejk za Novaka na početku drugog seta!

Nastavlja se serija najboljeg srpskog sportiste. Đoković je pritisnuo vidno uzdrmanog protivnika i došao do 15:40. Malo je nedostajalo da odmah napravi brejk, ali to je učinio sjajnom defanzivom na četvrtoj šansi i došao do 7:6 (7:1), 2:0.

Zašto ga zovu "tajbrejković"?

7:6 (7:1), 1:0 – Novakov siguran početak drugog seta

Prvi put od početka meča, Đoković bez izgubljenog poena dobija svoj gem i sigurno započinje drugi set.

7:6 (7:1) – Đoković dobio prvi set u taj-brejku!

Napravio je Novak Đoković prvi korak ka istoriji i dobio uvodni set finala protiv Kaspera Ruda. Novak je dobio šesti taj-brejk na ovogodišnjem Rolan Garosu i ponovo je pokazao koliko je mentalno stabilan. Nije napravio niti jednu neiznuđenu grešku, dodatni gem započeo sjajnom paralelom iz forhenda, a onda nanizao još nekoliko poena za 7:6 (7:1).

6:6 – Vrhunac drame, igraće se taj-brejk u prvom setu

Obojica sada sigurni na servisu, Đoković je imao u međuvremenu raspravu sa sudijom Demijanom Dumusuom, tvrdeći da igračima ne daje dovoljno vremena da se odmore između poena. Po još jedan gem i ide se u taj-brejk – 6:6.

5:5 – Drama u finišu prvog seta finala

Nastavlja se drama u prvom setu – činilo se da je Novak imao rivala na konopcima, ali je propustio brejk šansu u devetom gemu. Onda je ostao bez vazduha i "momentum" je ekspresno prešao na stranu Ruda. Međutim, nekako je Srbin odservirao i došao do 5:5.

4:4 – Novi maratonski gem, Đoković se potpuno vratio u meč

Još jednom je dobrano morao da se oznoji Đoković da bi osvojio gem i opet je spasavao brejk loptu. Izašao je na mrežu, jedva smestio smeč u teren, ali je zato sledeći volej bio spektakularan. Ubrzo je dobio gem za 4:4.

3:4 – Novak vratio brejk!

Konačno je Srbin uspeo da dođe do igre na servis protivnika, ali je još jednom promašio smeč. Činilo se da će ga taj kiks koštati jer je mogao da dođe do dve vezane brejk lopte. Srećom, Rud je pomogao greškom iz forhenda, a onda je, nakon fantastične razmene i sjajne Đokovićeve defanzive, red da promaši smeč bio njegov. Novak je napravio brejk i smanjio na 3:4.

1:3 – Novak se konačno upisao na semafor

Koliko znači prvi servis u igri Đokovića potvrdio je i četvrti gem. Ubacio je sva četiri i konačno se upisao na semafor laganim gemom – 1:3.

0:3 – Rud potvrdio prednost brejka

Veoma loše igra Đoković od početka meča, napravio je već dvocifreni broj neiznuđenih grešaka i to se vidi na semaforu. Imao je polušansu u ovom gemu, ali je Norvežanin dobro odservirao i otišao na 0:3.

Velike face na tribinama stadiona "Filip Šatrije"

0:2 – Novak pretrpeo brejk!

Rud je svojim servisom otvorio duel i lagano osvojio prvi gem. Imao je Novak šansu u nekoliko razmena, ali su ga dva loša drop-šota koštala boljeg rezultata. Potom je on imao početni udarac, malo se mučio i napravio tri greške forhendom i omogućio rivalu brejk loptu.

Zanimljivo je da je forhend štucao na početku, ali je obe prilike za rivala neutralisao upravo tim udarcem. Ipak, uspevao je Kasper da produži poene i sačeka greške rivala, bilo ih je čak sedam, a posle osme, one iz smeča, napravio je brejk za 0:2.

Počeo meč Đokovića i Ruda

Počelo je veliko finale Rolan Garosa – Rud je prvi na servisu.

Da li će Novak biti GOAT?

Velika podrška za naboljeg srpskog sportistu

Srpski navijači već su okupirali kompleks u Bulonjskoj šumi, za meč na stadionu "Filip Šatrije" tražena je karta više, a Đoković je imao veliku podršku i prilikom kretanja iz hotela.

Ispred hotela u kojem je odseo, mala grupa navijača odevena u Novakove majice, sačekala ga je, pozdravila i poželela mu sreću u novom finalu.

On je pre ulaska u službeno vozilo zastao kako bi im se zahvalio, dao autograme i fotografisao se.

Drop-šot – udarac koji bi mogao da reši veliko finale

Jedan od omiljenih udaraca Novaka Đokovića mogao bi da donese prevagu u velikom finalu Rolan Garosa, ali iz tabora Kaspera Ruda najavljuju da će za to biti spremni.

Kristijan Rud, otac i trener norveškog tenisera, istakao je da njegov sin očekuje da će morati mnogo da trči ka mreži jer će protivnik često igrati skraćene lopte.

"Spremni smo za drop-šotove, znamo da će oni doći. Nadamo se da će Kasper uzeti prvu, a Novak ne 23. grend slem titulu. I Kasper i ja osećamo da finale dolazi, ali zbog toga i treniramo svakoga dana", kaže Rud stariji za norveški kanal "TV 2".

Đoković obožava da igra drop-šotove, toliko da je svoje navijače često i nervirao prečestim korišćenjem tog rešenja, ali je u velikoj meri i imao uspeha. Od početka takmičenja u Parizu jasno se vidi njegova promena taktike kada je ovaj udarac u pitanju.

U prva četiri meča, protiv Kovačevića, Fučoviča, Davidoviča Fokine i Variljasa, svetski "broj 3" ukupno je 41 put odigrao drop-šot.

Onda je došao okršaj sa Karenom Hačanovom u četvrtfinalu, u kojem se dvostruki šampion toliko oslanjao na skraćene loptice, da ih je odigrao čak 37 – skoro jednako koliko je ukupno imao u prvoj sedmici. Na društvenim mrežama je objavljeno da ih je bilo čak 43.

Meč sa Karlosom Alkarazom u polufinalu bio je, takođe, priča za sebe – u statistici ispod imena Novaka Đokovića piše 25 drop-šotova, ali je Španac imao više (29).

Đoković vodi u međusobnom skoru

Srbin i Norvežanin do sada su se sastajali četiri puta, Novak je dobio sva četiri meča bez izgubljenog seta, uključujući i dva duela na šljaci (Rim 2020. i 2022).

Put do finala

Novak Đoković je na putu do finala Rolan Garosa izgubio samo jedan set, a kako je turnir odmicao, tako je i on dizao formu.

U prvom kolu je savladao Aleksandra Kovačevića, potom je bio bolji od Mađara Martona Fučoviča, dok je treću pobedu ostvario nad Alehandrom Davidovičem Fokinom. U četvrtoj rundi pao je malo poznati Čileanac Huan Pabljo Variljas, u četvrtfinalu Karen Hačanov, dok je u polufinalu, u "susretu generacija", eliminisao prvog igrača sveta Karlosa Alkaraza.

Na drugoj strani, Rud je do borbe za trofej savladao Elijasa Imera, Đulija Zepijerija, Džidžena Džanga, Nikolasa Jarija, Holgera Runea i Aleksandera Zvereva.

Dobrodošli

Dobrodošli na lajv blog finalnog meča Rolan Garosa između Novaka Đokovića i Kaspera Ruda.