Sport

Odlazak Berluskonija - hteo da dovede Maradonu u Milan pa shvatio: Dijego je Napulj!

Nekadašnji premijer Italije je preminuo u ponedeljak, a osim te pozicije, tokom 31 godine bio je predsednik Milana, fudbalskog kluba koji je načinio jednim od najvećih na svetu
Odlazak Berluskonija - hteo da dovede Maradonu u Milan pa shvatio: Dijego je Napulj!Getty © Shaun Botterill / Staff

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, koji je preminuo u ponedeljak u 87. godini, bio je vlasnik fudbalskog kluba Milan od 1986. do 2017. godine.

Italijanski mediji podsećaju da je Milan pod vladavinom Silvija Berluskonija prolazio kroz zlatnu eru. Milan je bio pet puta šampion Evrope i osmostruki prvak Italije u periodu u kom je Italijan vodio klub.

Berluskoni je aprila 2017. godine prodao Milan kineskoj kompaniji "Luks" za 740.000.000 evra. On je 2018. godine kupio fudbalski klub Monca koji je prošle godine po prvi put u istoriji izborio plasman u Seriju A. Monca je ovu sezonu završila na 11. mestu na tabeli Serije A.

Inače, Berluskoni je tokom decenija na čelu Milana imao brojne legendarne izjave, a jedna od zanimljivijih je ona kako nije uspeo da Dijega Armanda Maradonu dovede iz Napolija u redove njegovih "rosonera".

"To što nisam doveo Maradonu je moja velika žal, i ne samo jer je Maradona bio najveći igrač svoje generacije. On je bio fragilna osoba, možda bi mu disciplina i pažnja koja se posvećivala igračima u mom Milanu pomogla da izbegne neke greške. Ali kad sam razgovarao s njim, shvatio sam jednu stvar - Maradona je Napulj, on je bio simbol najvećeg tima Napolija u istoriji. I ikone kao on ne mogu da budu kupljene niti pomerene. Bilo bi to kao da iščupate srce čitavog grada i prebacite ga u Milan. Ne bi to bilo fer i nije bilo moguće to izvesti. I sam Dijego, koji je bio vrlo osećajan, delio je to osećanje", rekao je Berluskoni svojevremeno u intervjuu za "Gazeta delo sport".

image