Sport

Danilović: Jokić nije najbolji, ne zanimaju me vašarska poređenja

Nikola Jokić je i dalje tema broj jedan u svetskoj košarci nakon osvajanja NBA lige
Danilović: Jokić nije najbolji, ne zanimaju me vašarska poređenjaGetty © Justin Edmonds / Stringer

Denver je stigao do prve titule u istoriji franšize u NBA ligi, a u centru toga bio je njihov najbolji igrač, Nikola Jokić. Slavni srpski košarkaš Željko Rebrača je nedugo nakon trijumfa Nagetsa istakao da je Jokić najbolji evropski košarkaš svih vremena.

Upravo na tu temu je analizu napravio hrvatski "Indeks" koji je pitao brojne slavne košarkaše sa ovih prostora šta oni misle o tome. A predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović ne slaže se sa tom konstatacijom.

"Ne mislim da je Jokić najbolji Evropljanin u istoriji NBA lige. Oštro sam protiv bilo kakvih poređenja prošlih i sadašnjih epoha. Svako vreme nosi svoje heroje. Nekada je najbolji bio Kića, pa Dražen, pa Kukoč, pa Divac, pa ja... Igralo se drugačije, bila su neka druga pravila i neozbiljno je praviti poređenja. Ne zanimaju me ta vašarska nagađanja, ali nema sumnje da je Nikola jedan od najboljih", rekao je Danilović i odbio da napravi listu od najboljih pet igrača.

Sasvim drugačije viđenje imao je nekadašnji selektor Hrvatske i brat Dražena Petrovića, Aco Petrović.

"Apsolutno možemo da kažemo da je Nikola najbolji iz Evrope koji je ikada kročio na košarkaški paket. Ova titula nije bila ni nužna da bismo tako nešto rekli. Njegova priča je fascinantna, neverovatna metamorfoza dečka koji je bio antitalent u najdominantijeg igrača na planeti. Ako uđemo malo u istoriju lige, teško je naći nekoga ko je bio tako svestran kao on, neko ko ima sve košarkaške elemente. Zato mislim da je daleko najbolji Evropljanin u istoriji, dvostruki MVP, trostruki da je glasanje bilo fer, ima i trofej MVP-ja finala, ne znam šta više treba da uradi da bi ga proglasili najvećim ikada. Mojih top pet bili bi Sabonis, Dražen, Jokić, Novicki i Parker. Da Dalas ima ozbiljniji tim, stavio bih Dončića umesto Parkera", istakao je Petrović.

Sa druge strane, Dino Rađa je bliži mišljenju Danilovića.

"Nezahvalno je porediti takve stvari, kao da upoređujemo kruške i jabuke. Rođen je sa retkim talentom, ali kak oda kažem da je bolji od Kukoča ili Sabonisa? Genije je, vidi košarku četiri koraka unapred, savršeno maskira svoje nedostatke, ali mu u tome pomaže i današnja košarka koja više štiti napadača nego nekada. Uživam dok ga gledam, jer ima poteze koji se ne uče na treningu. Ima ono što je nekad imao Ronaldinjo u fudblau ili Novak Đoković u tenisu, sa tim se jednostavno rodiš. Što se top5 tiče, uvek ću dati isti odgovor, Zdovc, Dražen, Kukoč, Divac i ja, ali kako ne staviti tu Jokića, Gasola, Novickog, Sabonisa, Dončića... Jednostavno, nije fer", istakao je Rađa, dok je proslavljeni stručnjak Božidar Maljković bio očaran srpskim košarkašem.

"Nikola je postao najveći evropski igrač svih vremena. Tri su ključna razloga da tako nešto kažem. Prvi je što dominira i igra neverovatno. Drugi je što poput Kukoča čini saigrače boljim, neverovatno čita igru, vidi ono što niko ne vidi. Treća, ali manje važna stvar, je činjenica da je Jokić drag i simpatičan, deca ga vole, kada te oni vole, onda znaš da vrediš, jer deca ne greše. Obara rekorde, igra bolje iz godine u godinu, podiže košarku na viši nivo. Ako bude zdrav, strah me je da pomislim gde mu je granica. Za top pet bira tim Jokić, Kukoč, Rađa, Sabonis i Novicki", rekao je Maljković.

image