Sport

Kako Đoković može da izgubi tron uoči Vimbldona? Alkaraz ima jednu opciju

Najbolji teniser sveta možda dočeka početak Vimbldona na drugoj poziciji ATP liste, ali je veliko pitanje da li će Karlos Alkaraz uspeti da se za to izbori u narednim sedmicama
Kako Đoković može da izgubi tron uoči Vimbldona? Alkaraz ima jednu opcijuGetty © Julian Finney / Staff

Novak Đoković je na nedavnom Rolan Garosu stigao do svog 23. grend slema čime je postao rekorder među teniserima. On se trijumfom u Parizu vratio i na prvo mesto ATP liste, a ovog ponedeljka je po 388. put osvanuo kao najbolji igrač sveta.

No, tu poziciju bi Đoković mogao da izgubi uoči Vimbldona, turnira na kom je osvajao titulu u prethodna četiri izdanja. Karlos Alkaraz imaće priliku da ga svrgne sa trona.

Postoji samo jedan scenario po kom bi Španac mogao još jednom da se vrati na vrh ATP liste, a to je ukoliko osvoji turnir u Kvinsu, koji se igra uoči Vimbldona. Kako je to turnir iz serije 500, a Alkaraz zaostaje 420 bodova za Đokovićem, jedino titula mu donosi prvo mesto na listi.

Ipak, i tu postoji "caka". Alkaraz do sada nikada nije učestvovao ni na jednom drugom turniru na travi osim Vimbldona, pa je pitanje da li će ove godine nešto promeniti po tom pitanju. A onda, i ako bude učestvovao, ništa ne garantuje da bi osvojio Kvins.

Alkaraz se na travi još uvek ne snalazi najbolje i nije isključeno da će igrati samo na nekoj od egzibicionih turnira, poput Budlsa ili "Đorđo Armani Klasika". Na turniru u Kvinsu već su potvrđeni neki nezgodni rivali, poput Holgera Runea i Tejlora Frica. Posle Kvinsa, igraće se i turniri u Istbornu i na Majorci, ali su to turniri iz serije 250 i igraju se tik uoči Vimbldona, pa je pitanje da li bi Alkaraz rizikovao učešće tako brzo pre početka trećeg grend slema u sezoni.

Novak Đoković neće učestvovati ni na jednom turniru uoči Vimbldona, ali ostaje da se vidi šta će učiniti 20-godišnji Španac. Kvins je na programu od 19. do 25. juna, dok Vimbldon startuje 3. jula i trajaće do 16. jula.

image