Sport

Vajda: Federeru će biti potrebno vreme da shvati da je Đoković najbolji ikada

Nekadašnji trener Novaka Đokovića prokomentarisao je podvig Srbina i osvajanje 23. grend slema u karijeri
Vajda: Federeru će biti potrebno vreme da shvati da je Đoković najbolji ikadaGetty © Justin Setterfield / Staff

Novak Đoković je osvojio prošle nedelje 23. grend slem u karijeri i tako postao i zvanično najbolji teniser svih vremena, pošto je sam na vrhu liste osvajača najvećih turnira.

U to veruje i čovek koji je veliki deo svih uspeha koje je Đoković pravio u poslednjih 15 godina. Njegov bivši trener Marijan Vajda prokomentarisao je da se ubrzo čuo s Novakom nakon što je osvojio treći Rolan Garos u karijeri.

"Odmah posle meča sam mu poslao glasovnu poruku. Rekao sam mu da sam veoma srećan što je osvojio 23. titulu. Nekoliko sati kasnije mi je odgovorio da to zaista ceni, da ne zaboravlja da sam i dalje deo njegovog tima i porodice. Divne, dirljive reči. I ja sam uživao u tome kako je suvereno osvojio titulu na šljaci, na najtežoj podlozi i za njega najtežem grend slemu", rekao je Vajda za slovački "Šport".

Kada je Nadal prošle godine oborio rekord i stigao do 22. grend slema, Rodžer Federer je odmah dugačkom emotivnom porukom čestitao velikom rivalu. Sada je kada je Đoković uradio nešto još neverovatnije ipak dugo čekao da to učini.

"Trebaće mu vremena da zvanično prizna da je Đoković najbolji igrač svih vremena. U to sada nema sumnje. Sa ovom formom i prethodnim rezultatima na Vimbldonu, Novak je na putu ka još jednoj titulu za nekoliko nedelja u Londonu. Ne bih diskutovao o odnosima sa Federerom, ali sve to zavisi od veličine igrača da prizna da je Đoković bolji."

Vajda kaže da se tu više ne radi samo ni o Novakovoj veličini u tenisu, već svetskom sportu uopšte.

"Kao pojedinac spada u najbolje sportiste u istoriji. Četiri puta je pobedio u izboru za sportistu godine. Kada analiziram šta smo zajedno uradili, koliko je toga žrtvovao, kakav je sportista i kroz šta je prošao, nazvao bih ga tako."

Bliži se Vimbldon, a Đoković posle dva osvojena grend slema ove godine ima priliku da se ponovo bori za kalendarski slem - osvajanje sva četiri velika turnira u sezoni.

"Ima ogromne šanse na Vimbldonu, odlučiće psiha i u SAD. Tamo će konkurencija biti jača, za razliku od one na travi. Alkaraz je opasan defanzivac na betonu, vraća se i Zverev, Medvedev će biti bolji. Novak će imati mnogo jaču konkurenciju u Njujorku. Ove godine se ne održavaju Olimpijske igre kao 2021, pa Novak neće napraviti istu grešku", kazao je Vajda, podsetivši na Đokovićev nastup u Tokiju koji ga je verovatno i koštao osvajanja kalendarskog slema.

image