Sport

Skandal u režiji Vimbldona: Ruskim juniorima zabranjeno učešće!

Nepune dve sedmice pre početka najvećeg turnira na svetu, čelnici takmičenja ređaju skandale i nastavljaju sa diskriminacijom prema Rusima
Skandal u režiji Vimbldona: Ruskim juniorima zabranjeno učešće!Getty © Julian Finney

Ruskim juniorima zabranjeno je učešće na Vimbldonu – šokantna je vest koja stiže iz Londona!

Mladim teniserkama i teniserima neće biti dozvoljeno da učestvuju na trećem grend slemu sezone, iako će seniori moći da se takmiče bez isticanja nacionalnih obeležja.

Ovakvu nehumanu odluku – zabraniti deci mlađoj od 18 godina da se takmiče – Britanci su doneli zbog propisa da ruskim sportistima koji dobijaju finansijsku pomoć države treba onemogućiti takmičenje.

"Idioti!", prokomentarisao je legendarni Jevgenij Kafeljnikov.

Najbolji ruski teniser svih vremena, osvajač dve grend slem titule i bivši "broj 1", smatra da je nova odluka besmislena jer većina roditelja nema dovoljno novca da sami finansiraju putovanja svoje dece na turnire i da je normalno da zavisi od države.

Još nije poznato da li će juniori iz Belorusije moći da se takmiče.

Podsetimo, Vimbldon je prošle godine zabranio Rusima i Belorusima da igraju, ali je promenio mišljenje i oni će moći da se pojave u Londonu, ako prethodno daju garancije da neće promovisati specijalnu vojnu intervenciju u Ukrajini i podržavati predsednika Vladimira Putina.

Međutim, ni to nije u potpunosti tačno jer mnogi i dalje imaju poteškoća sa dobijanjem britanskih viza i njihov nastup je neizvestan.

Pored toga, javno je objavljeno da je ruskim medijima zabranjeno da pokrivaju događaj, kao i da će turnir ukrajinskim teniserima platiti smeštaj.

Vimbldon je na programu od 3. do 16. jula i igra se za nagradni fond od 44,7 miliona funti.

image