Sport

Partizan je šampion ABA lige nakon 10 godina!

Košarkaši Partizana novi su šampioni ABA lige pošto su u finalnoj seriji savladali najvećeg rivala Crvenu zvezdu
Partizan je šampion ABA lige nakon 10 godina!© ABA liga/Emilija Jovanović

Partizan je pobedio Zvezdu u "majstorici" rezultatom 96:85 i stigao do sedmog trofeja u regionalnom takmičenju, čime je postao najtrofejniji klub, a prekinuo je post dug punih deset godina.

Crno-beli su iza sebe ostavili upravo Zvezdu i, pored novog pehara, obezbedili igranje u Evroligi sledeće sezone.

Kapiten Partizana Kevin Panter u prvom minutu pokazao je rivalu da se neće dobro provesti jer je postigao brzih šest poena.

Domaći tim je bolje otvorio meč i bio izuzetno raspoložen kada je šut van linije 6,75, dok je Zvezda pretežno pokušavala iz reketa.

Sredinom prve četvrtine razigrao se i Džejms Naneli, a onda i Zek Ledej, koji je trojkama, ali i velikom požrtvovanošću razgalio i navijače na tribinama.

Prednost crno-belih je počela da raste, ali je usporio Ognjen Dobrić – jedina svetla tačka u napadačkoj igri gostiju.

Ledej je drugu četvrtinu otvorio sa dve trojke, da bi odličnu rolu za Partizan odradio i Matijas Lesor.

Francuz nije igrao u startnoj petorci, ali je razgrtao sve pod obručima i naterao Luku Mitrovića da napravi tri brza faula.

Ekipa Željka Obradovića nastavila je pogađa sa distance i do petnaestominutne pauze stigla do 20 poena prednosti (54:34).

Po povratku na parket Zvezda je bila ta koja je bila agresivnija i polako krenula da topi prednost rivala. "Iks faktor" je u tim trenucima bio Ben Bentil, koji je neočekivano postigao 12 poena i povukao svoj tim.

Fakundo Kampaco je trojkom u poslednjoj sekundi trećeg perioda najavio dramu, a početkom odlučujuće četvrtine stigla na minus četiri. Nemanja Nedović je propustio priliku da sa linije za slobodna bacanja smanji na posed zaostatka i tada je, čini se, otišla šansa gostiju.

Partizan je vratio dvocifreni višak i potom relativno rutinski priveo susret kraju.

Ubedljivo najbolji pojedinac utakmice bio je spomenuti Panter koji je postigao 32 poena (8/11 za dva, 3/6 za tri, 7/8 penali), uz pet skokova i dve asistencije.

Sjajno ga je pratio Ledej sa 15 poena (4/4 trojke), Naneli je dodao 12, dok su po 10 poena upisali Egzum i Lesor (osam skokova).

Na drugoj strani, kao i uvek, Zvezdu je predvodio Ognjen Dobrić sa 18 poena i maksimalnim učinkom van linije 6,75. Bentil je završio sa 15 poena, tri više od Nedovića.

Za najkorisnijeg igrača finala očekivano je proglašen Panter.

Utakmica je odigrana u fantastičnoj atmosferi i protekla je bez incidenata, a u "Štark areni" je bilo za ABA ligu rekordnih 22.198 navijača.

  • 22. jun 2023 • 21:59

    21:59

    40' Kraj utakmice! Partizan je novi šampion!

    Partizan je novi šampion ABA lige, pošto je pobedio Zvezdu u "majstorici" rezultatom 96:85!

  • 21:54

    38' Partizan vratio dvocifrenu prednost

    Preuzeo je odgovornost Panter i još jednom postigao veoma važan "flouter". Potom je Lesor izblokirao Bentila i u nastavku akcije prikucao za 89:77.

  • 21:51

    37' Kakvo zakucavanje Egzuma!

    Fantastično zakucavanje australijskog reprezentativca na asistenciju Smailagića. Egzum zakucava preko Martina i Partizan vodi 85:76.

  • 21:42

    35' Zvezda se potpuno vratila u utakmicu

    Važna trojka i prvi poeni Vildoze na utakmici, a onda i Nedovića i Zvezda se potpuno vratila u utakmicu. Samo dva poseda razlike – 79:75.

  • 21:39

    34' Serija promašaja Partizana i Zvezde

    Kako se približava meč kraju očigledno je da su igrači umorni i sada raste broj grešaka na obe strane. Već dugo vremena nema promene rezultata.

  • 21:35

    32' Nastavlja se sa poenima na obe strane

    Poslednjih 10 minuta lepim košem otvara Smailagić, ali Partizan u ovim trenucima ne može ništa da odbrani. Rezultat je 79:70.

  • 21:27

    Kraj treće četvrtine: Partizan – Crvena zvezda 75:68
  • 21:22

    28' Sada Bentil drži Zvezdu u igri

    Faktor "iks" je Ben Bentil koji je nastavio sa sjajnom rolom u trećoj četvrtini. Pogodio je svoju drugu trojku, ali je onda Lesor poentirao uz faul. Siguran je bio sa penala za 70:55.

  • 21:16

    25' Topi se prednost Partizana

    Stao je napad Partizana, a sa druge strane, Zvezda je pojačala odbranu i smanjila zaostatak. Rezultat posle novih poena Bentila je 61:50.

  • 21:10

    23' Zvezda agresivnija u trećoj četvrtini

    Jeste Panter pogodio novu trojku, ali je očigledno da je Zvezda bolje otvorila treću četvrtinu. Mitrović igra odlično u napadu, a Kampaco pokušava da ubrzava tempo i crveno-beli su smanjili na 57:43.

image