Partizan je šampion ABA lige nakon 10 godina!

Košarkaši Partizana novi su šampioni ABA lige pošto su u finalnoj seriji savladali najvećeg rivala Crvenu zvezdu

Partizan je pobedio Zvezdu u "majstorici" rezultatom 96:85 i stigao do sedmog trofeja u regionalnom takmičenju, čime je postao najtrofejniji klub, a prekinuo je post dug punih deset godina.

Crno-beli su iza sebe ostavili upravo Zvezdu i, pored novog pehara, obezbedili igranje u Evroligi sledeće sezone.

Kapiten Partizana Kevin Panter u prvom minutu pokazao je rivalu da se neće dobro provesti jer je postigao brzih šest poena.

Domaći tim je bolje otvorio meč i bio izuzetno raspoložen kada je šut van linije 6,75, dok je Zvezda pretežno pokušavala iz reketa.

Sredinom prve četvrtine razigrao se i Džejms Naneli, a onda i Zek Ledej, koji je trojkama, ali i velikom požrtvovanošću razgalio i navijače na tribinama.

Prednost crno-belih je počela da raste, ali je usporio Ognjen Dobrić – jedina svetla tačka u napadačkoj igri gostiju.

Ledej je drugu četvrtinu otvorio sa dve trojke, da bi odličnu rolu za Partizan odradio i Matijas Lesor.

Francuz nije igrao u startnoj petorci, ali je razgrtao sve pod obručima i naterao Luku Mitrovića da napravi tri brza faula.

Ekipa Željka Obradovića nastavila je pogađa sa distance i do petnaestominutne pauze stigla do 20 poena prednosti (54:34).

Po povratku na parket Zvezda je bila ta koja je bila agresivnija i polako krenula da topi prednost rivala. "Iks faktor" je u tim trenucima bio Ben Bentil, koji je neočekivano postigao 12 poena i povukao svoj tim.

Fakundo Kampaco je trojkom u poslednjoj sekundi trećeg perioda najavio dramu, a početkom odlučujuće četvrtine stigla na minus četiri. Nemanja Nedović je propustio priliku da sa linije za slobodna bacanja smanji na posed zaostatka i tada je, čini se, otišla šansa gostiju.

Partizan je vratio dvocifreni višak i potom relativno rutinski priveo susret kraju.

Ubedljivo najbolji pojedinac utakmice bio je spomenuti Panter koji je postigao 32 poena (8/11 za dva, 3/6 za tri, 7/8 penali), uz pet skokova i dve asistencije.

Sjajno ga je pratio Ledej sa 15 poena (4/4 trojke), Naneli je dodao 12, dok su po 10 poena upisali Egzum i Lesor (osam skokova).

Na drugoj strani, kao i uvek, Zvezdu je predvodio Ognjen Dobrić sa 18 poena i maksimalnim učinkom van linije 6,75. Bentil je završio sa 15 poena, tri više od Nedovića.

Za najkorisnijeg igrača finala očekivano je proglašen Panter.

Utakmica je odigrana u fantastičnoj atmosferi i protekla je bez incidenata, a u "Štark areni" je bilo za ABA ligu rekordnih 22.198 navijača.

22. jun 2023 • 21:59

40' Kraj utakmice! Partizan je novi šampion!

Partizan je novi šampion ABA lige, pošto je pobedio Zvezdu u "majstorici" rezultatom 96:85!

38' Partizan vratio dvocifrenu prednost

Preuzeo je odgovornost Panter i još jednom postigao veoma važan "flouter". Potom je Lesor izblokirao Bentila i u nastavku akcije prikucao za 89:77.

37' Kakvo zakucavanje Egzuma!

Fantastično zakucavanje australijskog reprezentativca na asistenciju Smailagića. Egzum zakucava preko Martina i Partizan vodi 85:76.

35' Zvezda se potpuno vratila u utakmicu

Važna trojka i prvi poeni Vildoze na utakmici, a onda i Nedovića i Zvezda se potpuno vratila u utakmicu. Samo dva poseda razlike – 79:75.

34' Serija promašaja Partizana i Zvezde

Kako se približava meč kraju očigledno je da su igrači umorni i sada raste broj grešaka na obe strane. Već dugo vremena nema promene rezultata.

32' Nastavlja se sa poenima na obe strane

Poslednjih 10 minuta lepim košem otvara Smailagić, ali Partizan u ovim trenucima ne može ništa da odbrani. Rezultat je 79:70.

Kraj treće četvrtine: Partizan – Crvena zvezda 75:68

28' Sada Bentil drži Zvezdu u igri

Faktor "iks" je Ben Bentil koji je nastavio sa sjajnom rolom u trećoj četvrtini. Pogodio je svoju drugu trojku, ali je onda Lesor poentirao uz faul. Siguran je bio sa penala za 70:55.

25' Topi se prednost Partizana

Stao je napad Partizana, a sa druge strane, Zvezda je pojačala odbranu i smanjila zaostatak. Rezultat posle novih poena Bentila je 61:50.

23' Zvezda agresivnija u trećoj četvrtini

Jeste Panter pogodio novu trojku, ali je očigledno da je Zvezda bolje otvorila treću četvrtinu. Mitrović igra odlično u napadu, a Kampaco pokušava da ubrzava tempo i crveno-beli su smanjili na 57:43.

21' Prvi problem za Partizan

U prvom napadu po povratku iz svlačionica, Naneli je faulirao Mitrovića i Partizan ima prvi problem. Amerikanac je zaradio treću ličnu grešku.

Kraj druge četvrtine: Partizan – Crvena zvezda 54:34

17' Partizan prvi put ima +20

Već treći put je Lesor iznudio faul Luke Mitrovića. Pogodio je oba slobodna bacanja i Partizan prvi put ima 20 poena razlike (46:26).

16' Žute minute crveno-belih

Sredinom drugog perioda kao da se uvukla nervoza u redove Zvezde. Domaćin je to svojski koristio – prvo Egzum polaže uz faul, pa Panter pogađa sa poludistance. Na drugoj strani, dve izgubljene lopte crveno-belih.

14' Partizan ima veliku prednost

Posle furioznih desetak minuta, očekivano je opao ritam u "Štark areni". Partizan čuva prednost i vodi 42:26.

11' Ledej trojkama otvorio drugu četvrtinu

Partizan je nastavio gde je stao u prvoj četvrtini. Višak u uglu i Ledej postiže drugu trojku za +15. Imao je Panter šansu da povisi, ali je promašio zicer, pa je Mitrović postigao važne poene. Međutim, Ledej ne staje i Partizan vodi 36:20.

Kraj prve četvrtine: Partizan – Crvena zvezda 30:18

8' Trojka za trojkom

Partizan veoma raspoložen u šutu van linije 6,75, a opet je Naneli bio precizan. Na drugoj strani odgovara Ognjen Dobrić koji brzo postiže pet poena. Partizan vodi 24:16.

6' Sjajan ritam u Areni, proradio i Naneli

Sjajnu utakmicu gledamo u "Štark areni", tempo je brz, a sredinom prve četvrtine razigrao se i Džejms Naneli. Vezao je pet poena, Nemanja Nedović mu je "vratio" jednu trojku i rezultat je 16:9.

4' Zvezda pokušava iz reketa, Partizan trojkama

Nastavili su crno-beli da šutiraju i pogađaju za tri, sada je precizan bio i Jam Madar iz ćoška. Na drugoj strani prve poene je postigao Luka Mitrović, a onda je Filip Petrušev smanjio na 9:4.

2' Panter otvorio utakmicu sa šest poena

Idealan početak utakmice za Partizan i Kevina Pantera. Kapiten domaćih je pogodio trojku sa 10 metara u poslednjoj sekundi prvog napada. U sledećem ga je Petrušev faulirao kod drugog šuta za tri, pogodio je sva bacanja za 6:0.

1' Počela utakmica Partizana i Zvezde

Prvi napad imaju crno-beli.

Najbolji potezi Partizana i Zvezde ove sezone

U nadi da će se o ovoj, najvažnijoj utakmici ove sezone, govoriti isključivo u sportskom tonu i samo o košarci, Evroliga podseća na najbolje poteze Partizanovih i Zvezdinih igrača u međusobnim duelima ove sezone.

Obaveštenje Partizana:

Iz Partizana poručuju da postoje glasine da će u hali biti "ljudi čija je namera da izazovu incidente".

Navijači Partizana bacali topovske udare na autobus sa igračima Zvezde

Navijači crno-belih bacili su nekoliko topovskih udara ka autobusu u kom su bili igrači Crvene zvezde, javlja Tanjug.

U trenutku kad je pred "Arenu" stigao Zvezdin autobus, manja grupa navijača Partizana bacila je nekoliko topovskih udara, ali su brzo reagovali pripadnici žandarmerije, pa nije došlo do većih incidenata.