Sport

Želi da naplati raskid saradnje: Pike tuži ITF

Investiciona kompanija Kosmos traži 45,7 miliona evra odštete od Međunarodne teniske federacije (ITF) zbog kršenja sporazuma o organizaciji Dejvis kupa, istakao je predsednik Đerar Pike
Želi da naplati raskid saradnje: Pike tuži ITFGetty © Alex Caparros / Stringer

"Posle raskida ugovora od strane ITF-a, sada postoji spor između dve strane u kojem tražimo 45,7 miliona eura“ rekao je bivši fudbaler Barselone u razgovoru za Marku i dodao: "Ne možemo otkriti više detalja zbog ograničene privatnosti".

Kosmos je 2018. sklopio 25-godišnji ugovor s ITF-om za domaćinstvo Dejvis kupa, ali je u januaru ove godine ITF odlučio da vrati kontrolu nad takmičenjem raskinuvši ugovor sa Pikeovom firmom.

Kosmos je podneo tužbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) zbog „neopravdanog kršenja ugovora“, a izvor upoznat sa ovim slučajem navodi kako dve strane nisu uspele da pronađu finansijski sporazum.

"Verujemo da je ono što smo napravili sa Dejvis kupom zapanjujuće uspešan rezultat. Stigli smo kada je takmičenje bilo na najnižem nivou. Za godinu dana smo četiri puta povećali prihode. Sa tri smo došli na 15 sponzora nastavio je i dodao da niko nije mogao da predvidi uticaj KOVID-a:

"Fiksna cena koju smo plaćali nije bila tržišna. Koronu je bilo nemoguće predvideti, 2020. nije bilo Dejvis kupa, a deo 2021. igrao se iza zatvorenih vrata".

Ulazak Kosmosa doveo je do preoblikovanja Dejvis kupa od 2019. Mečevi kod kuće i u gostima su izbačeni, a uveden je format turnira sa 18 najboljih ekipa sveta na kraju sezone na jednom mestu u jednoj nedelji.

image