Sport

Čeka se novi trofej na Vimbldonu – Novak je bolji nego svi iz Top 20 zajedno

Najbolji teniser sveta nije samo jedan od dvojice učesnika predstojećeg Vimbldona koji ima titulu na londonskoj travi, nego i čovek koji je bolji od svih najvećih konkurenata zajedno
Čeka se novi trofej na Vimbldonu – Novak je bolji nego svi iz Top 20 zajednoGetty © Ryan Pierse

Novak Đoković stiže na Vimbldon kao ubedljivo najveći favorit za novi, osmi trofej, a ukupno 24. na grend slemovima, pošto je u Parizu preskočio i Rafaela Nadala.

Đoković će imati priliku da nastavi fantastičnu grend slem sezonu i podigne treći pehar, nakon Australijan opena i Rolan Garosa.

Svetski "broj 1" ima sedam trofeja, više od njega jedino ima penzionisani Rodžer Federer (8), a pored Novaka slast uspeha na terenima Ol Ingland kluba osetio je samo Endi Mari. Niko od najvećih izazivača trenutno ne uspeva da pronađe dobitnu formulu na najbržoj podlozi, zbog čega se očekuje novi dobar rezultat.

U prilog tome ide i podatak o broju pobeda na Vimbdlonu, gde se Đoković ne poredi sa pojedinačnim protivnikom nego sa svim ostalim teniserima iz Top 20.

Gotovo nestvarno zvuči podatak da ima više pobeda na Vimbldonu nego preostalih 19 igrača zajedno. Srpski teniser na svom kontu ima 86 trijumfa, dok je kompletna grupa zabeležila jedan manje.

Nakon uspeha u Bulonjskoj šumi objavio je da će preskočiti sve pripremne turnire i doći direktno u London.

Nastupiće jedino na egzibicionom turniru "Đorđo Armani teniski klasik", gde će mu protivnik biti Frensis Tijafo.

Vimbldon je na programu od 3. do 16. jula i igra se za nagradni fond od 44,7 miliona funti.

image