Sport

Ruski ministar sporta: Sportisti, bez panike – ostajemo ujedinjeni pod vođstvom predsednika Putina

Članovi privatne vojne organizacija "Vagner" okrenuli su leđa Rusiji i pod vođstvom Jevgenija Prigožina započeli oružanu pobunu koja je okončana u subotu uveče
Ruski ministar sporta: Sportisti, bez panike – ostajemo ujedinjeni pod vođstvom predsednika PutinaGetty © Bryn Lennon

Oleg Maticin, ruski ministar sporta, obratio se sportskoj javnosti povodom novonastale situacije u zemlji.

Članovi privatne vojne organizacija "Vagner" okrenuli su leđa Rusiji i pod vođstvom Jevgenija Prigožina započeli oružanu pobunu.

Na teritoriji grada Moskve i Moskovske oblasti uveden je režim protivterorističke operacije, saopštio je tokom jutra Nacionalni antiteroristički komitet.

U međuvremenu, "vagnerovci" su počeli da raspoređuju svoje trupe u Rostovu na Donu, gde su otkazani svi javni događaji.

"Dragi sportisti, treneri, čelnici vladajućih tela u oblasti sporta i sportskih organizacija. Apelujemo na sve da ostanu mirni, da ne paniče i fokusiraju se samo na zvanične izvore informacija. Budite oprezni i ne padajte na provokacije", napisao je Maticin na Telegramu.

Dodao je da rukovodioci institucija, sportskih objekata i baza za obuku treba da budu u stalnom kontaktu, da sve procese drže pod operativnom kontrolom, da uvedu pojačan režim kontrole pristupa i da obezbede bezbednost svih na teritoriji.

"Bićemo ujedinjeni pod rukovodstvom predsednika Rusije Vladimira Putina i postupaćemo u skladu sa zvaničnim odlukama države", dodaje se u apelu.

U međuvremenu, objavljeno je da su predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i Prigožin postigli dogovor i da će "vagnerovci" zaustaviti svoje kretanje po teritoriji Rusije.

Lukašenko je potom izjavio da je pobuna okončana i da se "vagnerovci" vraćaju na položaje.

image