Vimbldonova striktna pravila za ruske i beloruske tenisere

Organizatori Vimbldona doneli su odredbe i uslove pod kojima će ruskim i beloruskim teniserima biti dozvoljeno učešće na trećem grend slemu sezone

Čelnici takmičenja bili su jasni u tome da ukoliko se teniseri i teniserke ne pridržavaju pravila, biće eliminisani.

Teniseri i teniserke iz Rusije i Belorusije neće smeti da ističu bilo kakav vid nacionalnih zastava, simbola, grbova, niti će na bilo koji način smeti da izražavaju podršku vojnoj operaciji u Ukrajini, kao ni Vladimiru Putinu ili Aleksandru Lukašenku.

"Ne smeju da nose niti da budu viđeni sa bilo čim što sadrži sliku, simbol, zastavu, amblem ili bilo šta što može da bude shvaćeno kao podrška rata ili podrška ruskog ili beloruskog režima. Igrači takođe ne smeju da dobijaju novac od države ili kompanija koje su kontrolisane od strane sankcionisanih individualaca. Neće biti izuzetka", prenosi Bi-Bi-Si.

Od igrača je zatraženo da prekinu bilo kakav vid saradnje sa kompanijama iz svojih zemalja, posebno sponzorima.

"Sve ovo moraće da se poštuje za vreme trajanja turnira. Razlog dodatnog pooštravanja pravila bila je ruska teniserka Veronika Kudermetova koja je sponzorisana od strane naftne kompanije 'Tatnjeft' koja je pod sankcijama Evropske unije".

Takođe, neće biti dozvoljeno ni nošenje dresa bilo kog ruskog ili beloruskog kluba unutar kompleksa "Old Ingland kluba".

Primer organizatorima za ovo pravilo bila je Anastasija Potapova koja je u Indijan Velsu nosila dres Spartaka iz Moskve.

Ova pravila važiće i za sve trenere, navijače i posetioce kompleksa u Londonu, pođednako kao i za igrače.