Sport

Vimbldon ublažio pravila, ali teniserke ne žele da rizikuju sa donjim vešom

Čelnici Ol Ingland kluba u novembru su objavili promenu pravila, po kojem će teniserke i teniseri moći da nose opremu u boji ispod standarnih, belih kombinacija
Vimbldon ublažio pravila, ali teniserke ne žele da rizikuju sa donjim vešom© Justin Setterfield

Vimbldon je najveći teniski turnir i karakterističan je po tome što su učesnici u obavezi da nastupaju u beloj opremi, a pravila su bila toliko rigorozna da ni komadi odeće koje su nosili ispod nisu mogli da budu u boji.

Nekadašnje pravilo kazivalo je da svaki deo opreme koji tokom igre može biti vidljiv, pa čak i oni koji se nalaze ispod majica ili šortseva, moraju biti u potpunosti beli, uz mogućnost jedne trake u boji, ne šire od jednog centimetra.

Najpoznatiji trenutak svakako je onaj od pre deset godina, kada je Rodžeru Federeru zabranjeno da igra u patikama koje mu je sponzor namenio baš za taj turnir. Razlog? Imale su potpuno narandžasti džon.

Međutim, čelni ljudi trećeg grend slema odlučili su da malo popuste, u želji da smanje pritisak na sportiste.

"Naša je nada da će ovim prilagođavanjem pravila igrači moći da se fokusiraju samo na svoju igru i da budu oslobođeni potencijalnog stresa", navela je izvršna direktorka Sali Bolton.

A taj stres je činio da neke teniserke posežu za radikalnim merama.

"Istina je, sama sam morala da odložim menstrualni ciklus u toku Vimbldona jer nisam želela da se vidi kada prokrvarim. Već imamo dovoljno stresa", otkrila je Australijanka Darija Savij.

Tunišanka Ons Žaber veruje da je mnogim devojkama neprijatno kada nose donji veš u beloj boji jer su izložene "nepotrebnom riziku".

"Postoje dve stvari. Prva – definitivno je dobro da ne budeš paranoičan", počela je Žaber u svom stilu.

"A druga je ta da će svi znati da imate menstruaciju. Nisam sigurna šta je od ta dva bolje."

Prošlogodišnja finalistkinja pozdravila je odluku Vimbldona, ali dodala da verovatno neće rizikovati sa komadima odeće u boji.

"Mislim da neću nositi ništa (u boji). Ako sve budu nosile (beli donji veš), mislim da će biti bolje. Takođe, sjajno je što Vimbldon pokušava da pomogne ženama da se osećaju prijatnije na terenu", istakla je Ons Žaber.

Karolina Pliškova, nekadašnja svetska "broj 1", ne razmišlja previše o ovim stvarima, ali je i ona nagovestila da se držati ustaljene rutine.

"Neću nositi crni šorts. Mislim da neke devojke imaju problem i za njih će to biti dobro, posebno za one kojima kompletno bela oprema izaziva anksioznost. Pomoći će im", zaključila je Pliškova.

Vimbldon je na programu od 3. do 16. jula, igra se za nagradni fond od 44,7 miliona funti, a titule brane Novak Đoković i Elena Ribakina.

image