Ponovo u rekonstrukciju - pred "večitima" dugo i naporno leto

Tek par dana nakon završetka finalne serije ABA lige, krenulo je u taborima "večitih" rivala sa rastancima od igrača koji su bili nosioci igre čitave sezone. Partizan i Crvenu zvezdu u predstojećem periodu ponovo čeka velika rekonstrukcija, a ostaje da se vidi u kakvim sastavima i kojim takmičenjima će srpski klubovi nastupati naredne sezone

Težak i zahtevan period je kako pred rukovodstvom, tako i pred navijačima dva najveća i najtrofejnija srpska kluba.

Iz dana u dan pojavljuju se informacije o novim odlascima nekih od najkvalitetnijih igrača, a samim tim i ljubimaca navijača "večitih".

Počelo je dan nakon završetka finalne serije ABA lige, kada je Crvena zvezda prenela informaciju da je Stefan Marković odlučio da se povuče iz aktivnog bavljenja košarkom.

"Pefi" u zasluženu penziju odlazi sa čak pet trofeja u poslednje dve sezone i ostavlja iza sebe veoma uspešnu i specifičnu karijeru, kako klupsku, tako i reprezentativnu.

Prevremeni odlasci

Nakon Markovića, Zvezda je ubrzo morala da se oprosti i od Luke Vildoze.

Argentinac je zajedno sa trenerom Ivanovićem došao u nezgodnom periodu i bio jedan od najzaslužnijih za potpuni preokret u nedavno završenoj sezoni.

Navijači crveno-belih brzo su zavoleli lucidnog košarkaša, ali sa velikom dozom gorčine prihvatili su njegov odlazak.

Razlog toga može se pronaći u informacijama da je Luka Vildoza već duže vreme viđen kao "bivši", odnosno da je već nekoliko meseci ranije ugovorio i potpisao saradnju sa grčkim Panatinaikosom.

U tome, ali i u još nekoliko faktora (povreda i ljubavni život) mogu se pronaći izgovori za njegove slabije partije u periodu sezone kada je bio najpotrebniji svom klubu.

Nakon Vildoze, Panatinakos nije časio časa, već se pohvalio novim pojačanjem iz tabora "večitih".

Ovoga puta radilo se o igraču Partizana, pošto je Matijas Lesor prešao u grčki tim.

Član idealne petorke Evrolige i definitivno košarkaš koji je obeležio uspešnu sezonu crno-belih, takođe očekivano je promenio sredinu.

Miljenik crnog dela košarkaške publike u Srbiji (uprkos tome što je tokom karijere nastupao i za Partizan i za Crvenu zvezdu), ostavio je utisak da je nekako ishitreno napustio redove kluba u kojem mu je Željko Obradović našao idealnu ulogu.

Slično kao u slučaju Vildoze, ovaj transfer se nagoveštavao već neko vreme, a Lesorove suze nakon drugog meča finala ABA lige, potvrdile su njegov oproštaj od navijača Partizana.

Deluje da će sličan scenario Partizan doživeti i sa kapitenom ekipe, Kevinom Panterom.

Panter, koji je takođe nastupao za oba tima "večitih" rivala, nalazi se na velikoj prekretnici u karijeri.

Prema najnovijim informacijama, crno-beli pokušavaju da ga zadrže u svojim redovima, ali deluje da je ponuda Barselone bila poprilično primamljiva i da se nije odbijala.

Američki košarkaš koji poseduje srpski pasoš, ove sezone istakao se kao jedan od najboljih strelaca u Evropi, a partijama u finalnoj seriji ABA lige, najviše je doprineo osvajanju jedinog pehara Partizana u poslednje dve sezone, pehara koji je nedavno završenu učinio uspešnom.

Kao što se već reklo i moglo zaključiti, burno leto je pred upravama i navijačima dva kluba iz nekoliko razloga.

Upravi će biti veoma teško pronaći adekvatne zamene i ponovo sklapati što konkurentniju ekipu, a navijačima teško padaju opraštanja sa doskorašnjim miljenicima i favoritima, ali isto tako im je zahtevno slušati raznorazna nagađanja i "insajderske" informacije oko toga koje igrače će njihov tim dovesti.

Partizanu potrebni novi nosioci

Ukoliko se pored odlaska Lesora i Pantera, obistine informacije da će tabor tima Željka Obradovića napustiti i Dante Egzum, dolazi se do zaključka da Partizan gubi tri izuzetno bitna šrafa u svojoj mašineriji.

Ne samo da su pomenuta trojica imali veoma određene uloge i činili kostur tima, već će jako teško Partizanu biti nadomestiti njihov značaj i van parketa.

Lesor je bio jedan od najenergičnijih igrača u čitavoj Evropi i imao sjajan odnos sa navijačima.

Panter je neko kome je Obradović poverio kapitensku traku i sve privilegije i zaduženja koja idu sa njom, dok je Egzum važio za verovatno najkvalitetnijeg, ili bar se nalazio među dva najkvalitetnija stranca u regionalnoj ligi i neko ko je pravio najviše razlike u Evroligi.

Željko Obradović je pokazao da zna da izabere igrača kakvog baš on želi i sa kojim može da radi, a Partizan da je sposoban da takve igrače dovede u svoje redove.

Zato će biti zanimljivo videti kako će Partizan reagovati na tržištu i mogu li njihovi navijači odahnuti i ove odlaske lakše podneti.

Bitno za Partizan će biti činjenica da (najverovatnije) neće opet morati da dovode i uigravaju veliki broj igrača u kratkom periodu. 

Zvezdi sve zavisi od dva faktora

Pred Crvenom zvezdom je očigledno ozbiljniji "remont".

Iako su izgubili u finalu ABA lige, Crveno-beli su sezonu završili sa dva domaća trofeja.

U Evroligi su uspeli nakon veoma lošeg starta, da preokrenu sezonu i malo im je nedostajalo da se na kraju nađu među osam najboljih timova.

Skupo su platili odluke sa početka sezone, kao i neke poraze od ekipa sa začelja tabele.

Ovoga puta, Crvena zvezda u sezonu mora ući sa jasnijom slikom i ambicijama, te samim tim i igračkim kadrom.

Jasno je da će dve stvari igrati ogromnu ulogu u izgledu sastava crveno-belih za narednu sezonu.

Jedna je to u kojem će takmičenju igrati, što će najverovatnije biti potvrđeno u četvrtak.

Nezvanične informacije kažu da će Zvezda dobiti "vajld-kard" i biti učesnik Evrolige i naredne godine, ali nakon birokratskih problema sa elitnim takmičenjem, a potom i nesuglasicama sa Real Madridom i Baskonijom, treba ipak sačekati zvaničnu potvrdu Evrolige.

Drugi jako bitan faktor jeste Duško Ivanović i njegova selekcija.

Iskusni crnogorski stručnjak prošle sezone preuzeo je poprilično kompletirani tim, u koji je uspeo da implementira Fakunda Kampaca i Luku Vildozu.

Odmah se video veliki zaokret, a utisak je da kada bude mogao da kompletno selektira tim po svojoj volji, Ivanović može mnogo.

Otuda se očekuje dosta "rezova", ali i dolazaka u Crvenu zvezdu.

Još uvek je sve otvoreno i veoma neizvesno u slučaju "Kampaco", te će od njegovog ostanka ili odlaska mnogo toga zavisiti.

Čeka se potvrda o odlasku Ognjena Dobrića, a veoma neizvesni su ostanci Nemanje Nedovića i Filipa Petruševa.

Stranci poput Martina, Bentila i Holanda daleko od toga da su se pokazali kvalitetnim pojačanjima, pa ne treba očekivati da pronađu mesto i ulogu u timu Duška Ivanovića naredne sezone.

Ono što može oraspoložiti navijače crveno-belih, jeste velika mogućnost povratka nekih od igrača koji su prethodnih sezona vodili Zvezdu do velikih uspeha.

Pominje se da je već dogovoren povratak Dejana Davidovca, da se radi na dovođenju Nikole Kalinića, ali čak i još dvojice košarkaša Barselone: Nikole Mirotića i Nikolasa Laprovitole.

Bilo kako bilo, još jednom se pokazalo da uprkos uspesima na domaćoj, regionalnoj ili evropskoj sceni, Partizan i Crvena zvezda imaju velike probleme da zadrže ključne igrače.

To je boljka koja unazađuje srpske timove godinama unazad, te sada da umesto da tim ključnim igračima u svojim redovima dovode još bolje i kvalitetnije saigrače, Zvezda i Partizan ispočetka moraju da sklapaju kockice i nadaju se da će se pojačanja uklopiti.