Sport

Kako je suspenzija ruskim sportistima uticala na doping kontrolu

Svetska anti-doping agencija (VADA) je saopštila da je neučešće ruskih sportista na internacionalnim takmičenjima, smanjilo doping kontrolu nad sportistima iz Rusije
Kako je suspenzija ruskim sportistima uticala na doping kontroluGetty © Misha Friedman

VADA navodi da je u odnosu na 2021. godinu, u 2022. smanjila kontrolu nad Ruskom antidoping agencijom (RUSADA) i ruskim sportistima.

Svetska anti-doping agencija informacije je prenela u svom godišnjem izveštaju o poštovanju Svetskog antidoping kodeksa.

Kao glavni razlog, navodi se to što je od kraja februara 2022. godine ruskim sportistima bilo zabranjeno da učestvuju na međunarodnim takmičenjima zbog vojne operacije u Ukrajini.

Takođe je bilo zabranjeno održavanje bilo kakvih međunarodnih sportskih događaja u Rusiji.

VADA je navela da je praćenje procesa usklađivanja RUSADA sa kodeksom, ostaje prioritet.

Proces oporavka će se odvijati u fazama, a menadžment VADA će prvo proceniti da li su ispunjeni uslovi za vraćanje, što će utvrditi Komisija za usklađenost sa Kodeksom.

U decembru 2019. godine, VADA je navela da RUSADA ne poštuje antidoping kodeks, te su ruski sportisti suspendovani na četiri godine od učešća na velikim međunarodnim takmičenjima, uključujući Olimpijske i Paraolimpijske igre.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) je 17. decembra 2020. ublažio sankcije VADA i smanjio suspenziju na dve godine.

Ruski sportisti nisu mogli da se takmiče na velikim međunarodnim takmičenjima pod ruskom zastavom do 16. decembra 2022.

RUSADA je morala da ispuni niz uslova u roku od dve godine kako bi da povrati status usaglašenosti sa Svetskim antidoping kodeksom.

Ranije je objavljeno da je jedan od neispunjenih kriterijuma činjenica da se antidoping kodeks ne primenjuje u ruskim zakonima. Istovremeno, ministar sporta Ruske Federacije Oleg Maticin primetio je da su ovi zahtevi za promenu saveznog zakonodavstva zemlje direktno mešanje u zakonodavni proces.

image