Sada i zvanično – Đoković kao drugi nosilac kreće po novi Vimbldon

Posebna formula za rangiranje nosilaca na Vimbldonu bila je u upotrebi do 2021. godine, kada je odlučeno da će biti ređani prema plasmanu na ATP i VTA rang-listama

Srpski teniser Novak Đoković biće drugi nosilac na ovogodišnjem Vimbldonu koji počinje 3. jula, saopštili su organizatori trećeg grend slema u sezoni.

Đoković, sedmostruki šampion Vimbldona i branilac pehara, ali i rekorder sa 23 grend slema, ipak je postavljen za drugog nosioca, dok je za prvog imenovan najbolji teniser sveta Karlos Alkaraz.

Španac je samo lane igrao na Vimbldonu, gde je eliminisan u četvrtom kolu.

On je Novaku preoteo čelnu poziciju pre nekoliko dana, pošto je prvi put u karijeri trijumfovao na turniru u Kvinsu.

Posebna formula za rangiranje nosilaca na Vimbldonu bila je u upotrebi do 2021. godine, kada je odlučeno da će biti ređani prema plasmanu na ATP i VTA rang-listama.

Ta formula je korišćena od početka veka (tačnije od 2002. godine) i činili su je rezultati na travi iz poslednje dve sezone.

Razlog za uvođenje te formule je želja da se igrači koji su specijalisti za travu, koja je u svim segmentima posebna podloga, ne sastaju u ranim fazama Vimbldona.

Treći nosilac biće Rus Danil Medvedev, četvrti Norvežanin Kasper Rud, peti Grk Stefanos Cicipas, šesti Danac Holger Rune, sedmi Rus Andrej Rubljov, osmi Italijan Janik Siner, deveti Amerikanac Tejlor Fric, a deseti Amerikanac Frensis Tijafo.

Kad su u pitanju teniserke, Poljakinja Iga Švjontek je prva nositeljka, druga je Arina Sabalenka iz Belorusije, a treća Elena Ribakina, koja igra za Kazahstan i koja brani trofej.

Vimbldon je na programu od 3. do 16. jula i igra se za nagradni fond od 44,7 miliona funti.