Sport

Dodik podneo prijavu protiv sebe: Pošto još niko iz Federacije BiH nije to učinio, uradio sam ja

Predsednik Republike Srpske je prijavio i druge funkcionere iz Banjaluke koji su podržali Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj
Dodik podneo prijavu protiv sebe: Pošto još niko iz Federacije BiH nije to učinio, uradio sam ja© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je podneo prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović, ali i visokih funkcionera iz Republike Srpske Radovana Viškovića, Nenada Stevanića i sebe.

Razlog za prijavu je to što su podržali donošenje Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj.

"Prijavu sam podneo i protiv svih narodnih poslanika koji su glasali za usvajanje Zakona, kao i protiv svih potpisnika peticije akademske zajednice kojom su izrazili nezadovoljstvo radom Ustavnog suda BiH", naveo je Dodik na Tviteru.

Dodaje da mržnja i histerija iz Federacije BiH koja je usmerena protiv Republike Srpske postaje nepodnošljiva.

"Pošto planiramo da donesemo i zakon kojim se odluke Tužilaštva i Suda BiH neće primenjivati u Republici Srpskoj, ovom prijavom nećemo biti izuzeti od procesuiranja pred Tužilaštvom BiH", napomenuo je Dodik.

Podsetimo, Narodna skupština Republike Srpske donela je Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj, nakon što je Sarajevo odlučilo da ukine odredbu pravilnika po kojoj sednice Ustavnog suda ne mogu da budu održane bez srpskog sudije.

Na taj način Banjaluka je sprečila da se odluke Ustavnog suda BiH usmerene protiv srpskog naroda primenjuju u Republici Srpskoj. To je izazvalo burne reakcije u Sarajevu, pa su tamošnje stranke tražile da se umeša Visoki predstavnik. Oglasila se i američka ambasada koja je za kršenje Dejtonskog sporazuma okrivila Dodika.

image