Sport

FIVB izbrisao Rusiju i Belorusiju sa svetske rang-liste

Sada i zvanično, Svetska odbojkaška federacija (FIVB) izbrisala je sve selekcije Rusije i Belorusije sa svetskih rang-lista
FIVB izbrisao Rusiju i Belorusiju sa svetske rang-listeGetty © Chris Graythen / Staff

Ova odluka je donesena nedavno u Punta Kani, na sastanku Administrativnog borda FIVB, a sada je ozvaničena.

Čelnici svetske odbojkaške kuće su očigledno podlegli pritisku Zapada, pre svih italijanskih i poljskih medija, kojima je smetalo što je muška selekcija Rusije, sa tzv. zamrznutim statusom, čak i napredovala na listi.

Tokom druge nedelje Lige nacija, Rusija je u jednom trenutku bila i na drugoj poziciji, a pre samog izbacivanja sa liste, zauzimala je treće mesto.

U ovom trenutku ruskih i beloruskih selekcija uopšte nema na rang-listama, pa čak ni na poslednjoj poziciji!

Iako je „brisanje Rusije i Belorusije“ odrađeno bez ikakvog obrazloženja na sajtu FIVB, ostaje nam da verujemo da su ovi tek sada dobili „zamrznuti status“.

Ostaje da vidimo koju će poziciju zauzeti jednog dana, kada se vrate na velika međunarodna takmičenja.

Izbacivanjem ruske selekcije, profitirala je muška seniorska reprezentacija Srbije, koja se sa desetog pomerila na deveto mesto.

Kada su u pitanju seniorke Rusije, one su izbrisane sa osme pozicije. Međutim, utisak je da u ovom trenutku, bar po potencijalu, selektor Ruskinja Zoran Terzić ima jednu od najtalentovanijih generacija ikada, predvođenu 18-godišnjom Arinom Fedorovcevom.

U isto vreme, Srbija je ostala na četvrtoj poziciji, koja i u slučaju neuspeha naše selekcije na olimpijskim kvalifikacijama krajem septembra u Kini, garantuje plasman na OI.

image