RT Balkan analiza Novakovog žreba na Vimbldonu: Četvrtfinalna "mina" na šampionskom putu

Najbolji je teniser svih vremena, sedmostruki šampion Vimbldona i čovek koji na terenima Ol Ingland kluba ima više pobeda nego ostali članovi Top 20 zajedno. I bez gledanja u kladioničarske liste, gde su na njega upadljivo najmanje kvote, jasno je da je Novak Đoković ubedljivo najveći favorit za osvajanje nove titule na najvažnijem turniru na svetu. Dobio je i odličan žreb, ali to ne znači da ga čeka lagan posao

Novak Đoković stiže u London kao četvorostruki uzastopni šampion i rekorder po broju grend slem trofeja (23), ali ne i neko ko je prvi na ATP rang-listi.

To mesto ustupio je Karlosu Alkarazu, koji se titulom u Kvinsu, vratio na čelo karavana i postavljen je za prvog nosioca. Ne bi to trebalo mnogo da utiče na raspoloženje i formu Srbina, koji je uz Endija Marija, jedini koji zna kako se osvaja čuveni zlatni pehar.

Spreman je, što je pokazala i egzibicija u Harlingemu, kada je savladao Frensisa Tijafoa, pa su tako ispunjeni svi uslovi da se napadne novi rekord.

U tome bi mogao da pomogne i odličan žreb, mnogo lakši nego tokom nekih prethodnih sezona.

"Vimbldon je turnir sa najvećom istorijom i tradicijom na svetu. Mnogima je to omiljeni turnir. Čudno je da su nas pustili na Centralni teren pre početka turnira, ali oni su to počeli da rade prošle godine i ovoga puta sam imao privilegiju da probam svežu travu. To je najbolji teren na svetu i najpoznatiji stadion. Nadam se da će tamo biti još jedna sjajna godina", rekao je Novak posle jednog treninga.

Đoković će, kako tradicija nalaže, otvoriti Centralni teren kao prethodni šampion i prvi meč igrati u ponedeljak od 14.30 po srednjoevropskom vremenu. Na drugoj strani mreže naći će se malo poznati Argentinac Pedro Kačin.

Momak iz Kordobe biće jedan od debitanata u Londonu, a do sada u karijeri nije ostvario niti jednu pobedu na travi, iako već ima 28 godina.

Jasno je da se očekuje lagan posao za Novaka, nakon čega bi trebalo da ide na pobednika meča Džordan Tompson – Brendon Nakašima. Sa Japancem je trenirao pred Vimbldon, dok bi Australijanac mogao da bude nešto neugodniji jer je već odigrao tri turnira na travi.

U Hertogenbošu je čak igrao i finale, ali ni on ne bi trebalo da bude opasan rival.

Treća runda donosi mu najverovatnije Tomasa Ečeverija, još jednog Argentinca, koji je poznat u svetu tenisa da pokušava da bude kao Đoković od trenutka kada je osvojio prvi ATP bod.

Prva sedmica za Novaka bi trebalo da posluži kao dobar štimung za ono što ga čeka u nastavku, a to su mnogo ozbiljniji protivnici i teži mečevi. Ne treba kriti da je prilikom izvlačenja "kuglica" imao sreće i zapao u slabiju polovinu žreba, ali je jasno da u njegovom slučaju to ne znači mnogo.

Osvajao je turnire i kada je imao "paklene žrebove", pa će sigurno svakog izazivača shvatiti maksimalno ozbiljno.

Baš u četvrtom kolu mogao bi da naiđe na prvu "minu" u kosturu. Prema ATP rang-listi, projektovani rival bi trebalo da mu bude Lorenco Muzeti (14), ali je verovatnije da će mu na megdan izaći Hubert Hurkač (17).

Poljak je već godinama u samom svetskom vrhu, osvojio je jedan masters, a ima i jednu titulu na travi. Prošle godine je bio najbolji u Haleu, sada ipak nije u tako dobroj formi – samo četvrtfinale Štutgarta i drugo kolo u nemačkom gradu gde je branio tron.

Međutim, treba biti oprezan, pre svega zbog sjajnog servisa i forhenda, kao i kvalitetnog kretanja na najbržoj podlozi.

Potencijalno četvrtfinale za Đokovića bi moglo da bude izuzetno interesantno, ali i da mu za rivala donese igrača sa kojim se pre 12 meseci borio za titulu. Prvi favorit da među najboljih osam stigne je Andrej Rubljov (finalista Halea i jedan od najboljih igrača na svetu), mada ni to nije "zakucano".

Nikome ne bi bilo iznenađenje ako bi se sa druge strane mreže našao Nik Kirjos.

Australijanac obožava da igra na Vimbldonu, obožava veliku scenu i najbolje iz sebe izvlači kada je na terenima Ol Ingland kluba. Tu je ostvarivao najveće pobede u karijeri i njegovi snažni i ravni udarci idealno funkcionišu na travi.

Četvrtfinale bi Novaku moglo da bude i teže od polufinala jer su mu projektovani rivali za tu fazu Kasper Rud, Janik Siner i Tejlor Fric.

Kao retko kada u karijeri naš najbolji sportista imaće prostora i vremena da lagano uđe u turnir i "šteluje" svoju igru iz runde u rundu.

Kao i uvek kada je on u pitanju, igrački će sve biti bazirano na kombinaciji servis-ritern, dok će u onim presudnim trenucima, mentalna stabilnost morati da bude na dosadašnjem nivou.

Taj jednostavan recept, koji je mnogima nedostižan, mogao bi da donese osmu titulu i izjednačenje sa Federerom.

Drugu polovinu kostura predvodi spomenuti Alkaraz, koji brani četvrto kolo i dolazi posle prve titule na travi. Međutim, ima problem sa preponskim mišićima, ne trenira punim intenzitetom i pitanje je u kakvom stanju dočekuje početak.

"Nije ništa strašno", pokušao je da umiri svoje navijače.

Španac u prvom kolu igra protiv Žeremija Šardija, a ima i nekoliko neugodnih protivnika poput Nikolasa Jarija, Artura Riderneha, Saše Zvereva, Aleksa de Minora, Frensisa Tijafoa, Grigora Dimitrova...

Na toj strani su i Danil Medvedev, Stefanos Cicipas i Holger Rune, samo je pitanje ko će od njih stići do završnice jer su, pre svih Rus i Grk, daleko od samog vrha kada je u pitanju igra na travi.

Prvi put će na Vimbldonu nastupiti i mladi srpski teniser Hamad Međedović, koji će na startu igrati protiv Kristofera O'Konela iz Australije, 70. tenisera na ATP rang-listi.

Težak posao čeka i Miomira Kecmanovića, njega je žreb spojio sa Dijegom Švarcmanom. Koliko god da je Miša u katastrofalnoj formi, nadu budi to da Argentinac mnogo više voli šljaku i da je dobrih godinu i kusur dana u "slobodnom padu".

Neće biti lako ni Filipu Krajinoviću i može se reći da su mu šanse minimalne. Srpski reprezentativac je već najavio kraj karijere, niko nije očekivao da će se uopšte prijaviti za Vimbldon, koji otvara duelom sa Feliksom Ože-Alijasimom.

Njih dvojica su se sastali pet puta do sada, a Kanađanin ima tri pobede.

Protivnik Dušana Lajovića će biti 167. tenisera sveta Jan Hoinski iz Velike Britanije, dok će Laslo Đere igrati sa servis-voles specijalistom Maksimom Kresijem.

Poput Međedovića, Natalija Stevanović je ostvarila najveći uspeh u karijeri i prvi put se plasirala u glavni žreb nekog grend slema, a na Vimbldonu će biti jedina srpska predstavnica.

Stevanovićeva će u prvom kolu igrati protiv Karoline Pliškove.

Vimbldon je na programu od 3. do 16. jula, igra se za nagradni fond od 44,7 miliona funti, a titulu pored Đokovića, u ženskoj konkurenciji brani Elena Ribakina.