Sport

Medvedev o Novaku: Ne znam kako to radi – od 70 grend slemova igrao je 35 finala

Najbolji srpski sportista sedam puta je osvajao čuveni zlatni pehar u Londonu i, koliko god da se iznova i iznova suočava sa mladim izazivačima, ponovo na Vimbldon dolazi kao najveći favorit
Medvedev o Novaku: Ne znam kako to radi – od 70 grend slemova igrao je 35 finalaGetty © Mike Hewitt

Treći teniser sveta Danil Medvedev još jednom je ponovio da je, po njegovom mišljenju, Novak Đoković najveći teniser svih vremena.

Medvedev je u najavi Vimbldona govorio o Đokoviću koji se sprema za pohod na svoj osmi trofej.

"Ne znam kako to radi", priznao je Medvedev novinarima.

"Mislim da sam dobro video, Novak je maltene na 50 odsto uspešnosti. Video sam da je igrao na 70 grend slemova, a u 35 bio u finalima. Ne znam kako je to moguće. On nema loše dane, zar ne?"

Moskovljanin je zamalo pogrešio, Đoković je odigrao 34 finala na najvećim turnirima, ali suština je ista – gotovo je nepobediv kada dođu oni najveći i najvažniji mečevi.

"U stvari, ima ih, kao i svi ostali, ali i tada uspeva da pobeđuje protivnike. Teško je jer je borba jedan na jedan, obojica žele da pobede. Ne znam stvarno kako to radi, zato je za mene on najveći u istoriji teniser. Naravno, to je nešto o čemu je moguće debatovati."

U januaru je osvojio Australijan open, usledio je trijumf na Rolan Garosu, a na Vimbldon je stigao kao ubedljivo najveći favorit. Ako bi i u Londonu uzeo titulu, Novak bi se našao u sličnoj situaciji kao 2021. godine.

Tada je imao priliku za "kalendarski slem", ali ga je u finalu Ju-Es opena sprečio upravo Rus.

"Biti sposoban da ga pobedim kada je išao na osvajanje kalendarskog slema... Možda je bio stegnutiji nego inači, ali sam ja odigrao sjajan meč. Uzevši u obzir šta je nastavio da radi posle, to mi daje još više ponosa. Veoma sam srećan što sam uspeo to da učinim, ne želim da stanem, želim da nastavim da igram protiv njega u finalima, ili bilo koga drugog. To je nešto što nisam uspevao da učinim do pre nekog vremena", zaključio je Medvedev.

Aktuelni šampion će, kako tradicija nalaže, u ponedeljak od 14.30 po srednjoevropskom vremenu otvoriti Centralni teren duelom sa Pedrom Kaćinom, dok će Danil Medvedev dan kasnije svoj nastup započeti protiv domaćeg predstavnika Artura Ferija.

Vimbldon je na programu od 3. do 16. jula i igra se za nagradni fond od 44,7 miliona funti.

image