Beloruskinja ne želi da priča o ratu u Ukrajini: Ako imate bilo kakva politička pitanja...

Jedna od glavnih priča na nedavno završenom Rolan Garosu bio je i odnos novinara prema beloruskoj igračici koja je zbog konstantnih pitanja o ratu i predsedniku Aleksandru Lukašenku

Arina Sabalenka stavila je do znanja predstavnicima medija da ne želi više da je uvlače u političke priče koje se ne tiču sporta.

Sabalenka je na uvodnoj konferenciji pred Vimbldona, pre prvog pitanja, istakla da neće odgovarati na pitanja koja nisu u vezi sa tenisom.

"Želim da kažem da neću pričati o politici. Ovde sam da pričam samo o tenisu. Molim vas da to poštujete. Ako imate bilo kakva politička pitanja, možete da ih postavite WTA ili organizatorima turnira. Oni mogu da vam pošalju transkripte mojih odgovora sa prethodnih turnira", rekla je Sabalenka.

Devojka iz Minska već je osvojila Australijan open, na Rolan Garosu je stigla do polufinala, pa je i u Londonu jedna od najvećih favoritkinja za titulu.

Novinari su jepitali da li je na nju na neki način vršen pritisak da ovakvom izjavom počne konferenciju, Sabalenka je rekla: "To je moja odluka".

Najveći uspeh na terenima Ol Ingland kluba ostvarila je 2021. godine, kada je stigla do polufinala, dok joj je prošle sezone, baš kao i takmičarima iz Rusije, zabranjen nastup na Vimbldonu.

U više navrata je rekla da ne podržava rat u Ukrajini.

Ona je rekla da prošle godine nije pratila rezultate, pošto je bila tužna jer ne učestvuje na turniru.

"Osećala sam se toliko loše i jednostavno nisam mogla da gledam. Svaki put kada su prenosili mečeve, plakala sam. Zaista mi je nedostajalo ovo mesto, ne mogu da verujem da sam ovde."

Sabalenka će u prvom kolu igrati protiv Pane Udvardi iz Mađarske.

Upitana kako će je dočekati publika, ona je rekla: "Ne očekujem ništa, samo se nadam da će me podržati."