Sport

Pauza duža od meča – Đoković rutinski počeo odbranu titule na Vimbldonu

Duel koji je prekinut na skoro sat i po vremena zbog problema sa sušenjem trave trajao je gotovo jednako kao sama pauza
Pauza duža od meča – Đoković rutinski počeo odbranu titule na Vimbldonu© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Najbolji srpski teniser Novak Đoković uspešno je započeo odbranu titule na Vimbldonu, pobedom nad Pedrom Kaćinom u uvodnom meču – 6:3, 6:3, 7:6 (7:4).

Đoković je krenuo ka novoj, osmoj tituli na terenima Ol Ingland kluba, kojom bi se iznenadio sa rekorderom Rodžerom Federerom i došao do 24. grend slem pehara.

Kako tradicija nalaže, kao aktuelni šampion u muškoj konkurenciji otvorio je program na Centralnom terenu, ali je 40 minuta kasnije i on shvatio da u tom "hramu tenisa" baš ne funkcioniše sve najbolje.

Dobio je prvi set pošto se vratio iz minusa, a onda je počela da pada kiša.

Očekivano je bilo da se zatvori krov na najvećem stadionu i da igra bude ubrzo nastavljena. Međutim, to se nije desilo i pauza se "otegla".

Procedura u ovakvim situacijama je sledeća – prvo se navuče zaštitna mušema preko trave, potom se razvuče krov, a posle skidanja mušeme sledi sušenje terena i izjednačavanje pritiska, pa se tenis nastavlja u dvoranskim uslovima.

To sve traje otprilike dvadesetak minuta, ali je sada situacija bila mnogo drugačija. Zakazao je ventilacioni sistem na Centralnom terenu i bilo potrebno je mnogo više vremena da se trava osuši kako ne bi bila opasna po igrače.

Pauza je trajala skoro sat i po vremena, ali uopšte nije smetala Novaku. Vratio se i dotukao rivala koji se dobro držao, ali nije uspeo da mu pruži ozbiljniji otpor.

On će u sledećoj rundi igrati protiv Australijanca Džordana Tompsona, koji je posle velikog preokreta i pet setova eliminisao Brendona Nakašimu.

Vimbldon je počeo u ponedeljak, igra se do 16. jula za nagradni fond od 44,7 miliona funti.

  • 3. jul 2023 • 18:15

    18:15

    6:3, 6:3, 7:6 – Kraj meča! Đoković je pobedio Kaćina!

    Rutinski se Novak plasirao u drugo kolo i pobedio rezultatom 6:3, 6:3, 7:6 (7:4).

  • 18:10

    6:3, 6:3, 6:6 – Igraće se taj-brejk u trećem setu

    Mirisalo je na taj-brejk jer Đoković nikako nije uspevao da slomi otpor rivala. To se i desilo i dodatni gem će odlučiti pobednika.

  • 18:05

    6:3, 6:3, 5:5 – Još nije gotovo

    Bilo je 0:30 i nema ko nije pomislio da će ubrzo kraj. Ipak, ponovo se volšebno vratio Kaćin, najviše zahvaljujući dobrim servisima. Odigrao je i jedan lep poen na mreži, nadmudrio Đokovića i osvoji pet gem u trećem setu.

  • 17:56

    6:3, 6:3, 4:4 – Argentinac u dobrom ritmu, odužio se treći set

    Dobar ritam kod servisa je uhvatio Pedro, pa ni Đoković ne uspeva više tako dobro da čita. To je razlog zašto je Argentinac prvi put u meču skupio četiri gema u jednom setu.

  • 17:41

    6:3, 6:3, 2:2 – Ne da se Kaćin, čuva ga servis

    Brejk kao da visi u vazduhu, ali ga sedmostruki šampion još nije "ubrao". Ponovo je došao do brejk prilike, ali kao i u prošlom gemu, Kaćin je tada odservirao sjajan prvi servis. Usledila je jeftina greška Đokovića i rezultat je 6:3, 6:3, 2:2.

  • 17:25

    6:3, 6:3, 1:0 – Novak spasao dve brejk lopte

    Pala je malo koncentracija Đokoviću po osvajanju drugog seta. Napravio je dve nekarateristične greške i dozvolio Kaćinu da ima 15:40. Međutim, obe brejk prilike neutralisao je odličnim servisima i otišao na 6:3, 6:3, 1:0.

  • 17:17

    6:3, 6:3 – Đoković dobio i drugi set

    Sačeo je svetski "broj 2" još jednu priliku, počeo je sve bolje da čita servise rivala i tera ga na iznuđene greške. One su bile dovoljne za novi brejk i dobijanje drugog seta – 6:3, 6:3.

  • 17:10

    6:3, 4:2 – Srbin održava prednost

    Rutinski igra Đoković u ovim trenucima. Servis ga lepo služi i trenutno vodi 6:3, 4:2.

  • 16:57

    6:3, 2:0 – Brejk potvrđen, sve je sada na strani Novaka

    Lagano je Srbin potvrdio brejk i odlepio se na dva gema razlike. Sada je sve u njegovim rukama i drugi set bi uskoro mogao da bude završen.

  • 16:52

    6:3, 1:0 – Brejk za Đokovića

    Pauza je mnogo manje prijala Kaćinu, koji se potpuno ohladio i Đoković je to odmah iskoristio. Argentinac je napravio nekoliko velikih grešaka i Novak je napravio brejk za 6:3, 1:0.

image