Pauza duža od meča – Đoković rutinski počeo odbranu titule na Vimbldonu

Duel koji je prekinut na skoro sat i po vremena zbog problema sa sušenjem trave trajao je gotovo jednako kao sama pauza

Najbolji srpski teniser Novak Đoković uspešno je započeo odbranu titule na Vimbldonu, pobedom nad Pedrom Kaćinom u uvodnom meču – 6:3, 6:3, 7:6 (7:4).

Đoković je krenuo ka novoj, osmoj tituli na terenima Ol Ingland kluba, kojom bi se iznenadio sa rekorderom Rodžerom Federerom i došao do 24. grend slem pehara.

Kako tradicija nalaže, kao aktuelni šampion u muškoj konkurenciji otvorio je program na Centralnom terenu, ali je 40 minuta kasnije i on shvatio da u tom "hramu tenisa" baš ne funkcioniše sve najbolje.

Dobio je prvi set pošto se vratio iz minusa, a onda je počela da pada kiša.

Očekivano je bilo da se zatvori krov na najvećem stadionu i da igra bude ubrzo nastavljena. Međutim, to se nije desilo i pauza se "otegla".

Procedura u ovakvim situacijama je sledeća – prvo se navuče zaštitna mušema preko trave, potom se razvuče krov, a posle skidanja mušeme sledi sušenje terena i izjednačavanje pritiska, pa se tenis nastavlja u dvoranskim uslovima.

To sve traje otprilike dvadesetak minuta, ali je sada situacija bila mnogo drugačija. Zakazao je ventilacioni sistem na Centralnom terenu i bilo potrebno je mnogo više vremena da se trava osuši kako ne bi bila opasna po igrače.

Pauza je trajala skoro sat i po vremena, ali uopšte nije smetala Novaku. Vratio se i dotukao rivala koji se dobro držao, ali nije uspeo da mu pruži ozbiljniji otpor.

On će u sledećoj rundi igrati protiv Australijanca Džordana Tompsona, koji je posle velikog preokreta i pet setova eliminisao Brendona Nakašimu.

Vimbldon je počeo u ponedeljak, igra se do 16. jula za nagradni fond od 44,7 miliona funti.

3. jul 2023 • 18:15

6:3, 6:3, 7:6 – Kraj meča! Đoković je pobedio Kaćina!

Rutinski se Novak plasirao u drugo kolo i pobedio rezultatom 6:3, 6:3, 7:6 (7:4).

6:3, 6:3, 6:6 – Igraće se taj-brejk u trećem setu

Mirisalo je na taj-brejk jer Đoković nikako nije uspevao da slomi otpor rivala. To se i desilo i dodatni gem će odlučiti pobednika.

6:3, 6:3, 5:5 – Još nije gotovo

Bilo je 0:30 i nema ko nije pomislio da će ubrzo kraj. Ipak, ponovo se volšebno vratio Kaćin, najviše zahvaljujući dobrim servisima. Odigrao je i jedan lep poen na mreži, nadmudrio Đokovića i osvoji pet gem u trećem setu.

6:3, 6:3, 4:4 – Argentinac u dobrom ritmu, odužio se treći set

Dobar ritam kod servisa je uhvatio Pedro, pa ni Đoković ne uspeva više tako dobro da čita. To je razlog zašto je Argentinac prvi put u meču skupio četiri gema u jednom setu.

6:3, 6:3, 2:2 – Ne da se Kaćin, čuva ga servis

Brejk kao da visi u vazduhu, ali ga sedmostruki šampion još nije "ubrao". Ponovo je došao do brejk prilike, ali kao i u prošlom gemu, Kaćin je tada odservirao sjajan prvi servis. Usledila je jeftina greška Đokovića i rezultat je 6:3, 6:3, 2:2.

6:3, 6:3, 1:0 – Novak spasao dve brejk lopte

Pala je malo koncentracija Đokoviću po osvajanju drugog seta. Napravio je dve nekarateristične greške i dozvolio Kaćinu da ima 15:40. Međutim, obe brejk prilike neutralisao je odličnim servisima i otišao na 6:3, 6:3, 1:0.

6:3, 6:3 – Đoković dobio i drugi set

Sačeo je svetski "broj 2" još jednu priliku, počeo je sve bolje da čita servise rivala i tera ga na iznuđene greške. One su bile dovoljne za novi brejk i dobijanje drugog seta – 6:3, 6:3.

6:3, 4:2 – Srbin održava prednost

Rutinski igra Đoković u ovim trenucima. Servis ga lepo služi i trenutno vodi 6:3, 4:2.

6:3, 2:0 – Brejk potvrđen, sve je sada na strani Novaka

Lagano je Srbin potvrdio brejk i odlepio se na dva gema razlike. Sada je sve u njegovim rukama i drugi set bi uskoro mogao da bude završen.

6:3, 1:0 – Brejk za Đokovića

Pauza je mnogo manje prijala Kaćinu, koji se potpuno ohladio i Đoković je to odmah iskoristio. Argentinac je napravio nekoliko velikih grešaka i Novak je napravio brejk za 6:3, 1:0.

Konačno je nastavljen meč posle skoro sat i po vremena

Na servisu je Argentinac, počeo je drugi set, Đoković je dobio prvi rezultatom 6:3.

Duga pauza zbog vlažne trave na Centralnom terenu

U Londonu je počela da pada kiša, očekivano je bilo da se zatvori krov na najvećem stadionu i da igra bude ubrzo nastavljena.

Međutim, to se nije desilo i pauza se "otegla".

Procedura u ovakvim situacijama je sledeća – prvo se navuče zaštitna mušema preko trave, potom se razvuče krov, a posle skidanja mušeme sledi sušenje terena i izjednačavanje pritiska, pa se tenis nastavlja u dvoranskim uslovima.

To sve traje otprilike dvadesetak minuta, ali je sada situacija mnogo drugačija. Zakazao je ventilacioni sistem na Centralnom terenu i potrebno je mnogo više vremena da se trava osuši kako ne bi bila opasna po igrače.

6:3 – Đoković dobio prvi set

Uprkos kišici koja je počela da pada, srpski igrač laganim gemom dolazi do vođstva u setovima – 6:3.

5:3 – Novak napravio brejk

Sjajan gem za Đokovića na servis rivala. Ritern je sjajno funkcionisao i taj udarac mu je doneo prva tri poena i 0:40. Kod prve je napravio veliki kiks, a onda je na drugoj pogrešio posle najdužeg poena od početka meča. Ipak, treća je bila sreća za 5:3.

4:3 – Mirniji period meča

Posle razmenjenih brejkova, ušlo se u nešto mirniji ritam meča. Serveri su bili sigurno i gemovi su se nizali poprilično brzo. Đoković vodi 4:3.

2:2 – Ekspresni ribrejk Novaka

Odmah je uzvratio branilac titule i napravio ribrejk. Sada je i Argentinac imao 40:15 na svoj servis, Srbin ga je napao i izjednačio na 2:2.

1:2 – Novak pretrpeo brejk!

Imao je Novak 40:15 u svom drugom servis gemu, ali je bilo očigledno da mu smeta promena sunca i oblaka. Izgubio je četiri poena u nizu, a posle dvostruke servis greške, pretrpeo je brejk za 1:2.

1:1 – Odmah brejk lopta, ali Argentinac se izvukao

Ne zapinje Đoković od početka, ali je već u prvom servis gemu rivala imao brejk priliku. Međutim, tada je proradio servis Kaćina, koji se izvukao i izjednačio na 1:1.

1:0 – Lagan početak meča za Novaka

Jeste najbolji srpski sportista izgubio prvi poen na ovogodišnjem Vimbldonu, ali je onda nanizao četiri komada. Jedan as, jednan viner bekhend paralelom i potom volej za 1:0.

Počeo meč Đokovića i Kaćina

Prvi na servisu je sedmostruki šampion Vimbldona...

Đoković ponovo na Centralnom terenu Vimbldona

Aktuelni šampion kročio je na Centralni teren Vimbldona – Novak Đoković izašao je na meč sa Pedrom Kaćinom.

Đoković: Vimbldon za mene najveći turnir, osećam se kao mladi Novak

"Osećam se sjajno, a učešće na Vimbldonu je uvek privilegija i čast. To je bio turnir o kojem sam sanjao kada sam bio dete. Iako sam već mnogo puta igrao ovde i imao sam mnogo uspeha, i dalje se osećam kao mladi Novak kada izađem na teren Vimbldona. To je neverovatan turnir, u mojim očima najveći", rekao je Đoković.

Medvedev o Novaku: Ne znam kako to radi – od 70 grend slemova igrao je 35 finala

"Mislim da sam dobro video, Novak je maltene na 50 odsto uspešnosti. Video sam da je igrao na 70 grend slemova, a u 35 bio u finalima. Ne znam kako je to moguće. On nema loše dane, zar ne?", upitao je ruski teniser.

Moskovljanin je zamalo pogrešio, Đoković je odigrao 34 finala na najvećim turnirima, ali suština je ista – gotovo je nepobediv kada dođu oni najveći i najvažniji mečevi.

"U stvari, ima ih, kao i svi ostali, ali i tada uspeva da pobeđuje protivnike. Teško je jer je borba jedan na jedan, obojica žele da pobede. Ne znam stvarno kako to radi, zato je za mene on najveći u istoriji teniser. Naravno, to je nešto o čemu je moguće debatovati."

Odličan žreb za Novaka u Londonu

Najbolji je teniser svih vremena, sedmostruki šampion Vimbldona i čovek koji na terenima Ol Ingland kluba ima više pobeda nego ostali članovi Top 20 zajedno.

I bez gledanja u kladioničarske liste, gde su na njega upadljivo najmanje kvote, jasno je da je Novak Đoković ubedljivo najveći favorit za osvajanje nove titule na najvažnijem turniru na svetu. Dobio je i odličan žreb, ali to ne znači da ga čeka lagan posa.

Novak Đoković stiže u London kao četvorostruki uzastopni šampion i rekorder po broju grend slem trofeja (23), ali ne i neko ko je prvi na ATP rang-listi.

To mesto ustupio je Karlosu Alkarazu, koji se titulom u Kvinsu, vratio na čelo karavana i postavljen je za prvog nosioca. Ne bi to trebalo mnogo da utiče na raspoloženje i formu Srbina, koji je uz Endija Marija, jedini koji zna kako se osvaja čuveni zlatni pehar.

Spreman je, što je pokazala i egzibicija u Harlingemu, kada je savladao Frensisa Tijafoa, pa su tako ispunjeni svi uslovi da se napadne novi rekord.

U tome bi mogao da pomogne i odličan žreb, mnogo lakši nego tokom nekih prethodnih sezona.

Dobrodošli!

Dobrodošli na lajv blog meča prvog kola Vimbldona između Novaka Đokovića i Pedra Kaćina.