Sport

Vimbldon nije pošteno ni počeo, a na Centralnom terenu trava već pravi probleme

Najveći teniski turnir počeo je u ponedeljak i nakon manje od sat vremena na Centralnom terenu pojavili su se problemi koji bi umnogome mogli da utiču na nastavak takmičenja
Vimbldon nije pošteno ni počeo, a na Centralnom terenu trava već pravi problemeGetty © Shaun Botterill

Duel Novaka Đokovića i Pedra Kaćina u prvom kolu Vimbldona prekinut je po okončanju prvog seta koji je pripao srpskom igraču (6:3).

U Londonu je počela da pada kiša, očekivano je bilo da se zatvori krov na najvećem stadionu i da igra bude ubrzo nastavljena.

Međutim, to se nije desilo i pauza se "otegla".

Procedura u ovakvim situacijama je sledeća – prvo se navuče zaštitna mušema preko trave, potom se razvuče krov, a posle skidanja mušeme sledi sušenje terena i izjednačavanje pritiska, pa se tenis nastavlja u dvoranskim uslovima.

To sve traje otprilike dvadesetak minuta, ali je sada situacija mnogo drugačija. Zakazao je ventilacioni sistem na Centralnom terenu i potrebno je mnogo više vremena da se trava osuši kako ne bi bila opasna po igrače.

Na terenu se pojavio čovek koji je zadužen za održavanje podloge Nil Stabli, a pridružio mu se i supervizor turnira Geri Armstrong.

"Da li je u pitanju kondenzacija?", pitao je Novak prvog operativca Vimbldona.

"Da", dobio je odgovor.

"Najgore je da izađemo na teren pa da opet moramo da se vraćamo", konstatovao je Đoković.

Desetak minuta kasnije pojavila se nada da bi duel mogao da bude nastavljen, ali je ona brzo utihnula kada su se na travi pojavili Đoković i Kaćin. Ne da bi počeli zagrevanje, nego da bi proverili da li je bezbedno za igru.

Konstatovali su da nije i vratili se u tunel, a sedmostruki šampion je vreme "ubijao" tako što je prvo zabavljao članove svog tima, a onda i prisutne na tribinama.

"Duvajte, jače... Uzmite svi peškire", našalio se Novak sa sparing partnerom Čarlijem Gomezom.

Nešto kasnije je uzeo peškir i krenuo sam da briše travu, što je naišlo na odobravanje publike koja ga je pozdravila gromoglasnim uzvicima.

Organizatori su posegli za poslednjom opcijom, pa su momci sa ručnim sušačima izašli i krenuli da suše travu.

Meč je nastavljen posle više od sat vremena.

image