Sport

Novak: Ovo mesto je sveti gral, Centralni teren je moj drugi dom

Najbolji teniser svih vremena mogao bi i zvanično da postane najbolji u istoriji Vimbldona, ukoliko sačuva niz nepobedivosti na Centralnom terenu
Novak: Ovo mesto je sveti gral, Centralni teren je moj drugi domGetty © Shaun Botterill

Najbolji srpski teniser Novak Đoković uspešno je započeo odbranu titule na Vimbldonu i krenuo u osvajanje osmog pehara, a ukupno 24. na grend slemovima.

Đoković je u meču koji je trajao malo duže nego kompletna pauza zbog sušenja terena, savladao Kaćina u tri seta – 6:3, 6:3, 7:6 (7:4).

"Možda i najčudniji meč koji sam ikada odigrao. Bilo malo frustrirajuće čekati i za publiku i nas, hteli smo da igramo, ali uslovi nisu bili sjajni. Bilo je klizavo pod krovom, kad se otvorio, bila je druga priča", počeo je Đoković.

On se potom osvrnuo na "ljubavni odnos" koji ima sa Centralnim terenom, pošto na istom nije izgubio punih 10 godina.

"Ovo je sveti gral tenisa, nepto posebno. Ovaj teren je nešto posebno i, svaki put kad izađem sa reketima, ne sa peškirima, bude dobro. Sada je bilo drugačije i nadam se da je bilo zabavno, nadam se da vam se dopalo."

Istakao je da mu je Centralni teren Ol Ingland kluba kao drugi dom.

"Kakav drugi dom za imati. Ne može bolje nego na Vimbldonu, u smislu istorije i tradicije. Sanjao sam da osvojim ovaj turnir i dečji san se ostvario 2011. godine. Svaki put se setim toga, osećam povezanost sa tim mladim momkom iz Srbije koji je maštao da bude teniski šampion. Zbog toga ne uzimam ništa zdravo za gotovo. Osećam se blagosloveno i divno je biti ovde."

Potom je malo i analizirao susret sa 68. igračem na ATP rang-listi.

"Pedro zaslužuje aplauz za danas. Posebno zbog trećeg seta, servirao je veoma dobro, pogađao tačna mesta kako treba, nije bilo lako brejknuti ga. Igrali smo u egalu, bolje sam počeo taj-brejk i to mi je pomoglo da zatvorim meč. On je mlad i vrlo snažan, igra bolje na sporijim podlogama, ali može i na travi. Za mene je prvi meč uvek težak – taktika, stil igre, sve je potpuno drugačije. Potrebno je malo više vremena da se priviknem, ali to sam uspešno činio prethodnih godina i verujem da će tako biti i ove", zaključio je Novak Đoković.

On će u sledećoj rundi igrati protiv Australijanca Džordana Tompsona, koji je posle velikog preokreta i pet setova eliminisao Brendona Nakašimu.

Vimbldon je počeo u ponedeljak, igra se do 16. jula za nagradni fond od 44,7 miliona funti.

image