Sport

Ni servis-volej taktika ne pomaže protiv Novakove glave – Đoković u trećem kolu Vimbldona

Sedmostruki šampion nastavio je put ka osmom vimbldonskom trofeju preskočivši prvu neugodnu prepreku
Ni servis-volej taktika ne pomaže protiv Novakove glave – Đoković u trećem kolu VimbldonaGetty © Patrick Smith

Najbolji srpski teniser plasirao se u treću rundu Vimbldona rutinskom pobedom nad Džordanom Tompsonom u tri seta – 6:3, 7:6 (7:4), 7:5.

Novak je nastavio da pomera granice u "belom sportu" i zabeležio 30. uzastopnu pobedu na Vimbldonu. Takođe, ostvario je 350. grend slem pobedu, čime je ušao u odabrano društvo.

Pre njega, to su uspeli jedino Serena Vilijams i Rodžer Federer.

Od prvog do poslednjeg poena bilo je jasno da Đoković igra jedan od najboljih mečeva u ovoj godini. Nije bio toliko ubedljiv, ali je svaki njegov udarac, svaki potez na terenu izgledao potpuno "čisto".

Posle početnog opipavanja snaga, bilo mu je dovoljno da smesti nekoliko ritern udaraca pod noge Tompsonu koji je konstantno izlazio na mrežu i napravi brejk. Tu prednost je sačuvao za vođstvo u setovima nakon samo pola sata igre.

Drugi je bio sušta suprotnost, pošto je Australijanac drastično podigao nivo svog tenisa, a posebno impresivan bio je kod servisa.

Početni udarac vadio ga je u nekoliko navrata, nije Novak uspevao da mu zapreti, pa je pobednika odlučivao taj-brejk.

U dodatnom gemu nije bilo dileme – ponovo je svetski "broj 2" odigrao kako ume, odservirao tri asa, nije zabeležio nijednu neiznuđenu grešku i napravio je odlučujući korak ka trijumfu.

U trećem je ponovo sačekao pad koncentracije rivala u finišu i brejkom završio posao posle nešto manje od dva i po sata igre.

On će u narednoj rundi igrati sa boljim iz susreta Tomas Ečeveri – Stan Vavrinka.

Duel Švajcarca i Argentinca odložen je za četvrtak jer je kiša napravila pravu pometnju i mnogi mečevi prve runde još nisu počeli.

Vimbldon je na programu do 3. do 16. jula i igra se za nagradni fond od 44,7 miliona funti.

  • 5. jul 2023 • 20:37

    20:37

    6:3, 7:6 (7:4), 7:5 – Kraj! Đoković je u trećem kolu Vimbldona!

    Odličan meč i veoma dobra pobeda Đokovića protiv igrača koji preferira servis-volej igru. Na kraju, rezultatom 6:3, 7:6 (7:4), 7:5!

  • 20:20

    6:3, 7:6 (7:4), 4:4 – Hoćemo li gledati isti epilog kao u drugom setu?

    Polako se ulazi u završnicu i trećeg dela igre, Tompson je nervozniji nego inače, ali se to trenutno ne vidi na semaforu, na kojem piše 6:3, 7:6 (7:4), 4:4.

  • 20:04

    6:3, 7:6 (7:4), 3:2 – Đoković sitnim koracima ide ka trećem kolu

    Prvi deo trećeg seta kao da preslikava dešavanja iz drugog. Igra se gem za gem i Đoković sitnim koracima ide ka konačnom trijumfu. Za to mu je potreban barem jedan brejk.

  • 19:54

    6:3, 7:6 (7:4), 1:1 – Miran početak trećeg seta

    Posle kulminacije u drugom, očekivano je bilo da malo "splasne tempo" na travi Centralnog terena. Đoković je lako dobio gem u kojem je servirao, što je potom isto učinio Tompson. Mogao je srpski as da pripreti, ali je napravio kiks iz forhenda i Džordan je došao do 6:3, 7:6 (7:4), 1:1.

  • 19:44

    6:3, 7:6 (7:4) – Niko nije jači u taj-brejkovima, Đoković vodi 2-0 u setovima!

    Ne postoji čovek koji bolje igra taj-brejkove od Novaka Đokovića! Ponovo je ušao u svoj bezgrešni mod i dovoljan mu je bio jedan mini brejk za konačnu pobedu. Došao je na set do trijumfa – 6:3, 7:6 (7:4).

  • 19:34

    6:3, 6:6 – Taj-brejk odlučuje pobednika drugog seta

    Nije bilo brejkova do kraja seta, bilo je nekoliko situacija u kojima je moglo da dođe do šansi, ali su obojica bili sigurni na servisu. Ne odustaje Tompson od izlazaka na mrežu i u drugom setu igra tenis života. Izborio je taj brejk, ali tu sigurno prednost ima Đoković – 6:3, 6:6.

  • 19:19

    6:3, 4:4 – Sve je isto, samo brejka nema

    Gem za gemom kao dan mrmota. Tompson izlazi na mrežu, Đoković ga probija, ali Australijanac se drži zahvaljujući servisu. Drugi set ulazi u završnicu.

  • 19:02

    6:3, 2:3 – Tompson se ne da, ponovo se izvukao servisom

    I dalje je na Centralnom terenu izuzetno visok nivo tenisa – Đoković ne popušta, ali je sada i Australijanac podigao nivo igre. Ponovo ga vrhunski služi servis kada je neophodno, neutralisao je još jednu brejk priliku Novaka, ali je imao i sreće jer se Srbin okliznuo. Dva početna udarca kasnije na semaforu je pisalo 6:3, 2:3.

  • 18:51

    6:3, 1:1 – Brz ritam, bez brejka u drugom setu

    Kako je završen prvi, tako je počeo i drugi set – brzim tempom na obe strane. Tompson za sada parira Đokoviću i rezultat je 6:3, 1:1.

  • 18:40

    6:3 – Novak dobio prvi set!

    Savršen set za Đokovića. Sigurna igra i još jedan lagan gem, te je prvi set u džepu – 6:3.

image