Kako je Đoković Britancima ukrao sreću: 10 godina nepobedivosti na Vimbldonu

Tog 7. jula 2013. godine, Novak Đoković je poslednji put pretrpeo poraz na Centralnom terenu, najpoznatijem teniskom terenu, a od tada je za deceniju promenio izgled svetskog tenisa, postavši njegov najveći i najdugovečniji vladar

Novak Đoković u petak, u poslednjem meču na Centralnom terenu igra meč trećeg kola Vimbldona protiv Stena Vavrinke. Srbin i Švajcarac će kompletirati njihovo veliko rivalstvo pošto je ovo poslednji grend slem na kojem do sada nisu odmerili snage.

No, ovaj meč je istorijski i sa druge strane. U petak 7. jula kompletirano je tačno 10 godina od poslednjeg poraza Novaka Đokovića na Centralnom terenu Vimbldona.

Od tada je rekorder po broju grend slem titula igrao 41 put na najpoznatijem teniskom terenu i upisao 41 pobedu. Poslednji koji je uspeo da ga savlada na Centralnom terenu bio je Endi Mari u finalu Vimbldona 2013. godine, kada je bilo 3:0 za Britanca.

Taj susret prekinuo je 77 godina dugo čekanje Velike Britanije na domaćeg šampiona u muškom singlu. Preko 17.000.000 ljudi u toj zemlji uživo je gledalo prenos finala i veliki trijumf Škota, a bolan poraz Srbina. No, od tada, mnogo toga je stalo u čitavoj deceniji.

Đoković je od tada osvojio još 17 grend slem titula, koje je pridodao na dotadašnjih šest. Čak šest puta je osvajao Vimbldon - 2014, 2015, 2018, 2019, 2021 i 2022. godine. Zapravo, ovaj Novakov niz traje i zbog toga što je u međuvremenu upisao dva poraza, ali na Terenu broj 1. Prvo je 2016. doživeo poraz od Sema Kverija nakon što je prethodno osvojio četiri grend slema u nizu, dok je 2017. zbog povrede lakta predao susret Tomašu Berdihu.

Vavrinka će pokušati da još jednom zada bolan udarac Đokovoću, pošto ga je već pobeđivao na svim ostalim grend slemovima - na Australijan openu ga je šokirao 2014. kada je okončao njegovu trogodišnju vladavinu u Melburnu, 2015. ga je pobedio u finalu Rolan Garosa, a godinu dana kasnije u finalu Ju-Es opena. Ali i Novak će tražiti svoju osvetu za te bolne udarce, pa nije ni čudo da se teniski svet raduje susretu tenisera koji su ukupno osvojili 26 grend slem titula.