"Politiko": Tenis ima problem sa Rusijom, igrači podržavaju rat u Ukrajini

Vimbldon je i ove godine postao tema koju analiziraju i politički mediji, a u tekstu poznatog portala ističe se da "svetski tenis nije rešio problem koji ima sa igračima iz Rusije"

Još jedno izdanje Vimbldona uveliko je u toku. Treći grend slem sezone i najprestižniji teniski turnir startovao je u ponedeljak i od tada je glavna tema za organizatore, gledaoce i igrače bila kiša koja je svima zadavala glavobolje.

Za to vreme, Vimbldon je ponovo tema rusko-ukrajinskog sukoba, pošto su organizatori ove godine ipak dozvolili takmičarima iz Rusije i Belorusije da se nadmeću bez isticanja nacionalnih obeležja. Ali ova tema je otišla toliko daleko da je stigla i do poznatog medija "Politiko", koji je rešio da napravi "izlet" u sferu sporta.

Tačnije, tema ruskih i beloruskih tenisera i teniserki na Vimbldonu sve je samo ne sporta. Ovaj portal bavio se analizom situacije, ističući glavnu premisu u naslovu teksta - "Tenis ima problem sa Rusijom".

U tekstu ukrajinske novinarke Darije Meščerijakove ističu se navodi o ruskim teniserima koji podržavaju rat Rusije u Ukrajini, povezanosti pojedinih tenisera sa Vagner grupom, kao i vezama između jedne ruske teniserke sa kompanijom koja, kako se navodi, finansira agresiju Kremlja.

"Na turniru u Beogradu u aprilu 2022. godine, ruski teniser Karen Hačanov, trenutno 11. teniser sveta, igrao je protiv sunarodnika Andreja Rubljova, koji je govorio o želji za mirom između njegove zemlje i Ukrajine, i koji je napisao "Bez rata, molim vas" na televizijskoj kameri u februaru te godine, nakon što je Putin poslao trupe ka Kijevu", navodi se na početku teksta "Politika".

"Hačanov je, prema jednoj ličnosti iz svlačionice koja je upoznata sa tim sukobom, tvrdio da razgovori ne bi trebalo da se vode iz pozicije snage sa slabijom stranom. Rusija, povikao je, treba da pokaže svoju moć kroz sukob u Ukrajini i pokaže svetu svoju veličinu. Na pitanje o sukobu ovog novinara, Hačanov je uzeo oprobanu liniju voljenu od sportista koji su se našli u nezgodnoj političkoj situaciji. 'Bio je to naš privatni razgovor. Ja sam sportista, a ne političar', rekao je on", stoji u pomenutom tekstu.

Autorka dalje navodi da postoji podrška 'među nekim ruskim igračima za Putinov rat u Ukrajini', mada nema navoda o tome o kojim se igračima radi. Nasuprot tome, ukrajinska teniserka Lesija Curenko istakla je svoje nezadovoljstvo situacijom na VTA turu.

"Najveći stres za nas je bila činjenica samog napada, tako da je bilo teško videti predstavnike ovih zemalja u blizini. Zbog toga smo zatražili od rukovodstva VTA da pojasni poziciju igrača iz agresorskih zemalja. Trebalo je da razumemo šta se dešava oko nas. Ima mnogo igrača koji vole i šire propagandu ili onih koji su igrali egzibicione turnire za krvavi novac od Gasproma."

"Ali, kao što sam saznala od šefa VTA, Stiva Sajmona, podrška ratu je prihvatljiva. To je normalno. Kako je rekao, to je njihovo mišljenje. I to ne bi trebalo da me uznemirava. Naše moralno blagostanje nikoga ne zanima. Za mene je veliki stres videti ljude na turnirima koji otvoreno podržavaju rusku agresiju", rekla je Curenko za "Politiko".

U tekstu se navodi i povezanost 12. nositeljke na Vimbldonu, Ruskinje Veronike Kudermetove.

"Kudermetovu sponzoriše Tatnjeft, ruska kompanija za fosilna goriva iz Tatarstana, koja se nalazi između Moskve i Urala. Tatnjeft je optužen za direktno finansiranje ruskih ratnih napora snabdevanjem ruskih snaga gorivom i gumama, a podružnica — Upravljačka kompanija Tatnjeft-Njeftehim— je sankcionisana od strane Evropske unije", piše autorka teksta. Ona podseća da je Kudermetovoj nedavno na Rolan Garosu bilo rečeno da skloni logo "Tatnjefta" sa odeće u kojoj nastupa, a taj logo nije nosila ni ove sedmice na Vimbldonu.

"Politiko" dalje usmerava priču na Anastasiju Pavljučenkovu, rusku teniserku koja je 2021. godine osvojila i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju.

"Vagner grupa, koja se borila u Bahmutu, a zatim izvela prekinutu pobunu protiv Putina prošlog meseca, takođe je naišla na podršku ruskog teniskog establišmenta. Plaćeniku koji se borio — i poginuo — za jedinicu vojskovođe Jevgenija Prigožina ukazana je čast na ruskom juniorskom teniskom turniru uz podršku oca Anastasije Pavljučenkove, teniserke koja je osvojila zlatnu medalju u mešovitim parovima na Letnjim olimpijskim igrama", navodi Meščerijakova i nastavlja:

"Pavljučenkova je deo kulture sa dubokim vezama u Kremlju. Ruski ministar sporta joj je uručio nagradu u julu 2022. nakon što ju je nominovao sam Putin, dugo nakon što je počela njegova invazija u punom obimu, za osvajanje zlatne medalje u Tokiju. Toj ceremoniji je prisustvovao i Vladimir Lazarev, visoki ruski teniski zvaničnik, koji je organizovao Z-turnire u Rusiji i nosio majicu sa istim "Z", simbolom koji je postao simbol ruskog rata", stoji u tekstu "Politika".

U tekstu se dalje piše i da nisu svi ruski teniseri na strani Vladimira Putina. Autorka podseća na Dariju Kasatkinu, koja je više puta govorila protiv predsednika Rusije, navodeći da je rat u Ukrajini "noćna mora". Za Andreja Rubljova se navodi da je već imao pominjani konflikt sa Hačanovom i da je više puta govorio da je protiv rata. Za Danila Medvedeva navode da je izuzetno pažljiv kada priča o ratu.

"Prava je ironija da se sve ovo odvija tačno deceniju nakon jednog od najvećih iznenađenja u istoriji Vimbldona, kada je Ukrajinac Sergej Stahovski – tada bio tek 116. na svetu – pobedio Rodžera Federera u drugom kolu. Sam Stakovski je sada zamenio reket za pušku i bori se sa Rusima na prvoj liniji fronta", stoji u tekstu ukrajinske novinarke Darije Meščerijakove.