Sport

Điđi Datome nakon 20 godina okončao karijeru: Nisam mogao ni da sanjam šta ću sve ostvariti

Italijanski košarkaš Luiđi Datome objavio je da je u 36. godini odlučio da okonča profesionalnu karijeru
Điđi Datome nakon 20 godina okončao karijeru: Nisam mogao ni da sanjam šta ću sve ostvariti© Euroleague

Nakon 20 godina, završila se velika košarkaška karijera.

Điđi Datome saopštio je javnosti da se povlači iz aktivnog bavšenja košarkom.

Karijeru je započeo u Sijeni igrajući za Montepaski, a potom i za Skafati, Virtus, Romu, Detroit, Boston, Fenerbahče i Olimpiju Milano.

Italijanski košarkaš je sa turskim Fenerom bio šampion Evrope, tri puta bio osvajač tamošnje lige i kupa, tri puta je bio šampion Italije, a dva puta osvajač kupa na "čizmi".

Pored priznanja za najkorisnijeg igrača pomenutih takmičenja, bio je i član druge najbolje petorke Evrolige, kao i jedan od retkih koji su više puta mogli da se pohvale procentima šuta 50 za dva poena, 40 za tri i 90 sa linije za slobodna bacanja (dva puta u karijeri)

"Ćao svima, ne postoji lak način da ovo saopštim, sem da kažem da prestajem da se aktivno bavim košarkom. To sam odlučio da kažem baš na ovom mestu, na ovom terenu na kojem je sve počelo. Kada sam imao 14 ili 15 godina, pošao sam za strašću koja je potom postala moj život. Imao sam mnogo snova, ali nisam mogao ni da zamislim da ću sve ovo ostvariti. Ipak, pored svih trofeja i uspeha, najveći mi je taj što sam se čitavo vreme zabavljao. Svih 20 ludih i zabavnih godina, proveo sam na najbolji mogući način i svaki sportista zna o čemu pričam, o tome koliko je značajno kroz ceo put prolaziti zabavom", naveo je Datome u poruci na društvenim mrežama.

On je otkrio za čime najviše žali, kao i šta planira u nastavku.

"Najveću žal svakako imam za reprezentativnim uspesima. Nisam uspeo da donesem svom narodu medalju i to je nešto što će mi uvek biti na pameti. Ipak, svoje poslednje košarkaške dane provešću sa njima, u dresu reprezentacije i hvala selektoru i sjajnim momcima iz reprezentacije koji će mi to omogućiti", zaključio je Datome. 

Za reprezentaciju Italije igrao je na Evropskim prvenstvima od 2007. do 2017. godine.

image