Sport

Ukrajinci kivni na Bubku, navode da je izdajnik jer sarađuje sa Rusima

Najuspešniji ukrajinski sportista i višestruki rekorder i šampion u skoku s motkom Sergej Bubka, našao se na velikom udaru kritika jer "sarađuje sa Rusima kojima prodaje gorivo na okupiranim teritorijama", pišu ukrajinski mediji
Ukrajinci kivni na Bubku, navode da je izdajnik jer sarađuje sa RusimaGetty © Simon Hofmann

Bubka je daleko najuspešniji sportista u istoriji Ukrajine.

Legendarni skakač s motkom je čak 35 puta oborio svetski rekord, osvajao brojne medalje na olimpijskim, svetskim i evropskim šampionatima.

Bubka se mnogo puta našao na velikom udaru kritika u Ukrajini, zbog svoje pasivnosti u trenutnoj situaciji u kojoj se njegova zemlja nalazi.

Nova prašina u Ukrajini povodom Bubke podigla se nakon istraživanja koje je sproveo portal "Bihus.info".

Naime, navodi se da od početka vojne operacije u Ukrajini, "Bubka snabdeva naftom proruske snage u Donbasu".

"Kompanija 'Mon Blan', koja prirada legendarnom ukrajinskom sportisti i njegovom bratu Vasiliju, posluje na okupiranim teritorijama i prodaje gorivo Rusima", navodi se u istraživanju.

Dodaje se da se ne radi o ogromnim ciframa, ali da je Bubka izdajnik "jer trguje sa okupatorima svoje zemlje".

"Istina, ne radi se o ogromnom novcu, već o cifri od oko 9000 dolara, ali uzbuđenje je izazvalo otkriće da se radi o čuvenom Bubki, koji trguje sa okupatorima svoje zemlje".

Ukrajinci već izvesno vreme zameraju Bubkine odluke da ne meša politiku i sport.

"Čini se da Sergej Nazarovič gleda kako duva vetar i pokušava da proceni ko će pobediti. U njegovoj retorici ne spominje se reč rat. Tek kada su Oružane snage Ukrajine počele da slamaju agresora, u Bubkinom rečniku pojavila se i reč rat. Ipak, gotovo tokom celog svog predsedovanja u Olimpijskom odboru Ukrajine, Sergej Nazarovič nije ni pokušavao da prikrije svoje simpatije prema ruskom sportu. Nije podržao isključenje dopingovanih ruskih sportista i do samog kraja držao se pokvarene parole kako je 'sport je izvan politike', navodi se na ukrajinskom sportskom portalu "Sport.ua".

image