Ukrajinci kivni na Bubku, navode da je izdajnik jer sarađuje sa Rusima

Najuspešniji ukrajinski sportista i višestruki rekorder i šampion u skoku s motkom Sergej Bubka, našao se na velikom udaru kritika jer "sarađuje sa Rusima kojima prodaje gorivo na okupiranim teritorijama", pišu ukrajinski mediji

Bubka je daleko najuspešniji sportista u istoriji Ukrajine.

Legendarni skakač s motkom je čak 35 puta oborio svetski rekord, osvajao brojne medalje na olimpijskim, svetskim i evropskim šampionatima.

Bubka se mnogo puta našao na velikom udaru kritika u Ukrajini, zbog svoje pasivnosti u trenutnoj situaciji u kojoj se njegova zemlja nalazi.

Nova prašina u Ukrajini povodom Bubke podigla se nakon istraživanja koje je sproveo portal "Bihus.info".

Naime, navodi se da od početka vojne operacije u Ukrajini, "Bubka snabdeva naftom proruske snage u Donbasu".

"Kompanija 'Mon Blan', koja prirada legendarnom ukrajinskom sportisti i njegovom bratu Vasiliju, posluje na okupiranim teritorijama i prodaje gorivo Rusima", navodi se u istraživanju.

Dodaje se da se ne radi o ogromnim ciframa, ali da je Bubka izdajnik "jer trguje sa okupatorima svoje zemlje".

"Istina, ne radi se o ogromnom novcu, već o cifri od oko 9000 dolara, ali uzbuđenje je izazvalo otkriće da se radi o čuvenom Bubki, koji trguje sa okupatorima svoje zemlje".

Ukrajinci već izvesno vreme zameraju Bubkine odluke da ne meša politiku i sport.

"Čini se da Sergej Nazarovič gleda kako duva vetar i pokušava da proceni ko će pobediti. U njegovoj retorici ne spominje se reč rat. Tek kada su Oružane snage Ukrajine počele da slamaju agresora, u Bubkinom rečniku pojavila se i reč rat. Ipak, gotovo tokom celog svog predsedovanja u Olimpijskom odboru Ukrajine, Sergej Nazarovič nije ni pokušavao da prikrije svoje simpatije prema ruskom sportu. Nije podržao isključenje dopingovanih ruskih sportista i do samog kraja držao se pokvarene parole kako je 'sport je izvan politike', navodi se na ukrajinskom sportskom portalu "Sport.ua".