Sport

Ana Ivanović na pragu Kuće slavnih

Ana Ivanović, nekada najbolja teniserka sveta i osvajačica Rolan Garosa, na dobrom je putu da se nađi u Kući slavnih u Njuportu.
Ana Ivanović na pragu Kuće slavnihGettyimages.ru © Julian Finney/Staff

Ivanovićeva je jedna od nominovanih da u ove godine dobije veliko i laskavo priznanje i, ako je suditi prema trenutnom stanju, odlično se kotira u odnosu na ostale.

Srpkinju navijači očigledno i dalje mnogo vole, pa je prvi krug glasanja, u kojem odlučuju upravo fanovi, prošla kao drugoplasirana. Ispred nje se našla samo Kara Blek iz Zimbabvea, jedna od zvezda dubla tokom devedesetih godina prošlog veka.

Na trećem mestu po broju glasova je Anin kolega po pariskoj tituli i prvom mestu na svetu, Karlos Moja, sadašnji trener Rafaela Nadala.

Međutim, Ana je napravila tek prvi korak ka Kući slavnih, pošto je završen tek prvi proces izbora.

Sada su na redu novinari, istoričari tenisa i raniji laureati. Da bi neko bio primljen, mora da dobije 75 odsto ukupnih glasova, s tim što se kandidati ne takmiče međusobno.

Među kandidatima su i Huan Karlos Ferero, Danijel Nestor, Liza Rejmond i Flavija Peneta.

Kada je u pitanju glasanje navijača, troje prvoplasiranih dobija dodatne bodove. Blekovoj sleduju tri, Ivanovićevoj dva, a Moji jedan bod.

Ana je bila kandidovana i prošle godine ali nije dobila dovoljno glasova.

Ivanovićeva je igrala profesionalno od 2003. do 2016. i za to vreme osvojila 15 titula, zabeležila 480 pobeda, uz 225 poraza.

Svakako najveći trofej podigla je 2008. u Parizu, kada je trijumfovala na Rolan Garosu, što joj je jedini grend slem u karijeri.

Upravo tada se popela na prvo mesto na VTA rang-listi na kojoj je ukupno, iz dva mandata, provela 12 sedmica.

Udata je za nekadašnjeg nemačkog fudbalera Bastijana Švajnštajgera sa kojim ima dvojicu sinova.

image