UEFA revolucija: Gubitnici iz Lige šampiona više ne mogu u Ligu Evrope

Evropska kuća fudbala potvrdila je novo pravilo koje će stupiti na snagu u njena tri takmičenja od naredne godine

Sezone 2024/25 biće istorijska u Ligi šampiona i ostalim UEFA takmičenjima, to je poznato već nekoliko godina. Takmičenja će biti proširena sa 32 na 36 učesnika i igraće se po sasvim novom, takozvanom švajcarskom sistemu.

Ali sada je iz UEFA stigla još jedna važna potvrda po kojoj klubovi iz jačeg evropskog takmičenja usred sezone neće moći da prelaze u niži rang!

Dosadašnja praksa je bila, i biće još u sezoni 2023/24, da trećeplasirani timovi iz grupa Lige šampiona prelaze u nokaut fazu Lige Evrope, i trećeplasirani iz Lige Evrope da prelaze u nokaut fazu Lige konferencije.

Ipak, od 2024/25 to više neće biti slučaj, pa tim koji takmičenje počne u Ligi šampiona može da igra samo u tom takmičenju. UEFA ovime želi da uskrati šansu neuspešnima i da nagradi one koji su se istakli u grupnoj fazi svog takmičenja.

Podsetimo, novi sistem Lige šampiona biće da će 36 ekipa igrati po osam utakmica protiv osam različitih timova, a svi rezultati se zbrajaju u jednoj velikoj tabeli. Najboljih osam će proći u osminu finala, dok će timovi od 9. do 24. mesta igrati u dodatnoj rundi plej-ofa za plasman u osminu finala.

Isti princip takmičenja postojaće i u Ligi Evrope i Ligi konferencije.