Sport

Đoković protiv Sinera – repriza prošlogodišnje drame za finale Vimbldona

Vimbldon polako ulazi u samu završnicu, saznali smo ko su finalistkinje u ženskoj konkurenciji, a sada je red da dobijemo dvojicu igrača koji će se boriti za trofej u muškom delu turnira
Đoković protiv Sinera – repriza prošlogodišnje drame za finale VimbldonaGetty © Julian Finney

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković igra polufinale protiv Janika Sinera u pohodu na novi, osmi pehar u Londonu.

Đoković i Siner će otvoriti program na Centralnom terenu i početi svoj meč u idealnom terminu – oko 14.30 po srednjoevropskom vremenu.

Svetski "broj 2" je već oborio niz rekorda na terenima Ol Ingland kluba i sada ga očekuje duel sa jednim od tenisera koji veruju da mogu da ga skinu sa trona.

Momak iz Južnog Tirola izjavio je posle žreba da ima šanse protiv Đokovića, u meču koji će predstavljati reprizu njihovog duela od pre 12 meseci.

Bio je to drugi okršaj Novaka i Janika, onaj koji mnogo više boli Italijana zbog načina na koji ga je izgubio.

Imao je 21-godišnjak veliku prednost od dva seta u četvrtfinalu, ali nije uspeo da je sačuva. Prilikom jednog proklizavanja je nezgodno pao i iskrenuo skočni zglob, izgubio "momentum" i Đoković je uspeo da preokrene, a potom i dođe do titule.

Ipak, izvukao je pouke iz tog neuspeha i veruje da zna recept za pobedu.

"Za početak, treba doći do 2-0. Biće to nesumnjivo potpuno drugačiji meč od onog od prošle godine. On me zna bolje, znam i ja njega bolje. Biće to pomalo i taktička bitka, ali i mentalna, zar ne?", rekao je Siner.

"Kada igrate protiv Novaka uvek je teško, posebno na grend slemu. Ali srećan sam. Boriću se za svaku lopticu, uživaću u svakom momentu. Moram da idem jako i da pokušam da ga nadvladam. Napredovao sam fizički, mnogo sam snažniji, ali i mentalno. Igram mudrije. Videćemo kako će ići."

Osim tada, njih dvojica sastali su se još samo na mastersu u Monte Karlu 2021. godine, kada je Srbin imao mnogo lakši posao.

Šta sada očekuje Đokovića?

Paradoksalno zvuči, s obzirom na to da je prošle godine bio na ivici poraza, ali Novaka će sada čekati mnogo teži posao.

Siner je sazreo u prethodnom periodu i od početka sezone se etablirao kao jedan od najboljih igrača na svetu.

Već je svima jasno da će u budućnosti činiti "veliku trojku" sa Karlosom Alkarazom i Holgerom Runeom, iako za sada malo zaostaje za spomenutim dvojcem, posebno za spektakularnim Špancem.

Osvojio je jednu titulu ove sezone, igrao još dva finala, od kojih je jedno bilo na mastersu u Majamiju, dok se i dalje čeka njegov prodor na najvećoj sceni, odnosno grend slemovima.

Pokušaće da to učini baš na Vimbldonu, pošto travnata podloga pogoduje njegovom stilu tenisa.

Ima snažne udarce, iz forhenda i bekhenda može da pogodi gotovo svaki deo terena, a kada je potrebno, oslanja se i na izuzetno kvalitetan tenis.

Ono što je najvažnije na travi, drastično je popravio kretanje i sada deluje da bi najbolje rezultate u karijeri mogao da pravi na turnirima kao što je Vimbldon.

Toga je svestan i Đoković, koji ne beži od uloge favorita na turniru, ali isto tako zna sa čime će imati posla.

"Voli da igra na brzim podlogama, želi da bude agresivan. Iz forhenda i bekhenda udara jako, voli da diktira, znam njegovu igru. Mlad je, naravno da se očekuje njegov napredak, pogotovo na servisu", rekao je Đoković i nastavio:

"Kompletan igrač, zaista jedva čekam meč, samo da se oporavimo. Biće motivisan, kao i ja, pa ćemo videti šta može da se desi."

Siner je imao mnogo lakši put od srpskog asa, pošto do polufinala nije imao protivnika koji je plasiran bolje od 78. mesta na ATP rang-listi.

Pobeđivao je redom Huana Manuela Serundola, Dijega Švarcmana, Kventina Alisa, Danijela Elaija Galana i Romana Safijulina – i to je činio poprilično sigurno.

Međutim, sada ga čeka potpuno drugačija situacija – igrač koji će biti favorit i koji mu neće davati lagane poene. Italijan se još nije susreo sa riternom kakav poseduje Đoković, koji je na vimbldonskoj podlozi ubitačniji nego inače.

Takođe, mentalni aspekt će ponovo biti na strani Srbina, što može da predstavlja kapitalnu prednost ukoliko dođe do važnih i prelomnih trenutaka u meču.

"Đoković sada igra bolje nego što je ikada ranije igrao."

"Tenis je sve bolji i bolji, a on igra bolje nego bilo ko u ovom trenutku. Mislim da je favorit za osvajanje kalendarskog slema, da bude treći igrač u istoriji kojem će to poći za rukom. Mislim da ima baš dobru šansu da to uradi. Jedini savet bi mu bio – nadam se da će ostati zdrav jer želim da gledam kako ide po istoriju", istakao je Džejms Blejk.

Slično razmišlja i legendarni Mats Vilander, čovek koji je bio prvi na svetu i osvojio sedam grend slemova.

"Đoković će biti najbolji svih vremena. Ali za mene on nije najbolji samo po pitanju svih tenisera koji su igrali, mislim da smo u 2023. godini videli najbolju verziju Novaka Đokovića", rekao je Vilander i objasnio na šta misli:

"On je sada bolji igrač, jače udara lopticu, na terenu je sve inteligentniji, sve više pokazuje tu tenisku inteligenciju – igra slajseve u bekhend protivnika, igra drop šotove, izlazi na mrežu... Svaki aspekt njegove igre deluje da je malo bolji nego ikada pre, osim možda kretanja, zbog njegovih godina, ali za mene, Novak nije samo najbolji teniser u istoriji, već i najbolja verzija sebe."

Šta Novak mora da popravi da bi ušao u finale?

Opet, to ne znači da mu je već upisan trijumf. One moraju da se zarade jer, kako je i sam rekao, svi teniseri žele da ga pobede.

"Znam da svi hoće moj skalp, znam da žele da me pobede, ali to se ne dešava..."

Da bi se plasirao u svoje deveto finale na terenima Ol Ingland kluba (izgubio samo jedno), moraće pre svega da popravi procenat ubačenog prvog servisa.

Početni udarac ga je mučio u dobrom delu četvrtfinalnog meča sa Andrejom Rubljovom i, kada se on ustalio, sve je krenulo mnogo lakše.

Ovoga puta neće imati luksuz za sporiji početak meča, kao što je to učinio protiv Rusa, jer će Siner svaku priliku koristiti da preuzima inicijativu. Baš zbog toga će spomenuti ritern ponovo biti okosnica Novakove igre.

Ukoliko u gemovima na servis rivala bude uspevao da drži lopticu u igri i nameće svoj ritam, biće u dobroj prilici na načne mentalni oklop Italijana. A znamo da, kada protivnike uhvati u svoju mašinu, gotovo da im nema spasa.

Poslednjih šest polufinala na Vimbldonu Novak je dobio, takođe i šest finala, zbog čega raste optimizam da bismo u nedelju ponovo mogli da ga gledamo kako izlazi na teren i kreće u borbu za najvažniji pehar u "belom sportu".

Po završetku meča između Đokovića i Sinera biće odigrano drugo polufinale, a sastaće se Španac Karlos Alkaraz i Rus Danil Medvedev.

Alkaraz je blagi favorit, iako tek drugi put u karijeri igra na Vimbldonu. Osvojio je takmičenje u Kvinsu, a od početka turnira prikazuje izuzetno kvalitetne partije.

S druge strane, Medvedev je prvi put u karijeri među četvoricom najboljih na Vimbldonu i neugodan je protivnik za svakoga u završnicama grend slemova. To najbolje zna Đoković koji je izgubio u finalu Ju-Es opena.

Finale Vimbldona na programu je u nedelju, 16. jula od 15.00 časova.

image