Sport

Istorijska titula na Vimbldonu za malo poznatu Čehinju!

Čehinja ispisala istoriju na najvećoj teniskoj sceni i osvojila Vimbldon!
Istorijska titula na Vimbldonu za malo poznatu Čehinju!Getty © Julian Finney

Marketa Vondrušova napravila je najveći uspeh u karijeri i postala šampionka na Vimbldonu, pobedom nad Ons Žaber u finalu – 6:4, 6:4.

Devojka iz Sokolova postala je treća Čehinja koja je trijumfovala na grend slemu, ali prva devojka u istoriji koja je to učinila, a da nije bila među nositeljkama.

Do sada je igrala finale Rolan Garosa 2019. godine koje je izgubila od Ešli Barti, ovo joj je tek drugi trofej u karijeri, ali najveći i najznačajniji, kojim je ušla među besmrtnike.

Velika favoritkinja pred veliko finale bila je Ons Žaber, prvo zbog činjenice da je već bila na istom mestu pre 12 meseci, a drugo jer je njena igra savršeno krojena za travnatu podlogu.

I to je bilo očigledno u prva dva gema, kada je hvatala lopticu u penjanju, diktirala tempo i koristila veliku nervozu kod protivnice.

Međutim, već treći gem u meču bio je jedan od najvažnijih – imala je Tunišanka 2:0, veliku šansu da potvrdi stečeni brejk, ali nije uspela.

Čehinja joj je oduzela servis i mentalno ušla u meč, pa joj nije smetalo ni što je ponovo imala brejk zaostatka.

Bilo je 4:2 za Žaber, a onda je do kraja seta osvojila samo dva poena. Njena igra se potpuno raspala, Vondrušova je vraćala loptice i čekala greške kojih je bilo na pretek, te je ona uzela prvi set.

Govor tela trenutno šeste igračice sveta bio je takav da se činilo da je kraj meča blizu, a kada je izgubila svoj servis na početku drugog dela igre, mnogi su pomislili da je to realnost.

U sledećem gemu Marketa je imala 40:0 da ona materijalizuje stečenu prednost, a onda je usledio novi preokret.

Žaber se digla iz pepela, u nizu počela da pogađa i "ide" po poene, što se odmah osetilo na semaforu. Napravila je ribrejk, a onda otišla na 3:1.

Ni tu nije bio kraj, sada je Čehinja uzvratila i opet odigrala najbolje kad je bilo najpotrebnije. Tunišanki se ponovo uvukao crv sumnje i meč je vraćen u egal.

U tim okolnostima prednost je imala Vondrušova, koja je napravila još jedan brejk i potom završila posao za najveći uspeh u karijeri.

U muškom finalu u nedelju od 15.00 sastaju se Novak Đoković i Karlos Alkaraz.

Vimbldon se igra za nagradni fond od 44,7 miliona funti.

image